Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Video: De babyopvang 2.0

Hoofdredacteur Marike Vroom was op bezoek bij een vernieuwde babygroep (exclusieve babyopvang) van Tinteltuin. Deze opvang onderscheidt zich door een andere werkwijze en een andere inrichting.

De Noord-Hollandse kinderopvangorganisatie Tinteltuin is vorig gestart met een nieuwe vorm van babyopvang. De pilot was zo succesvol dat deze formule verder wordt uitgerold over de organisatie. Inmiddels werken er 11 babygroepen op deze manier en er volgen er meer.

Inrichting

Wat er anders is? De babyruimte is verdeeld in een chill- en voedingsdeel en een speel- en ontdekhoek. Je ziet geen hoge tafel, hoge stoelen of hoge boxen; alles is laag.  Er is een speciale lage bank ontworpen van 20 cm hoog. Baby’s kunnen hier zelf op kruipen. Pm’ er zitten dus op de lage bank of liggen op de grond met de baby’s. Er zijn speciale vloerstoeltjes met rugsteun. Er ligt ook een lekker zacht kleed op de grond waar baby’s kunnen liggen en kruipen. Verder is het licht is getemperd, slapen enkele baby’s in wiegjes op de groep, en is er een hoek met zachte schuimelementen waar baby’s overheen kunnen kruipen. Er is een spiegel waar de baby naar zichzelf kan kijken en een soort afgescheiden grondbox waar een kind wat meer beschut ligt. Het wipstoeltje wordt alleen gebruikt om een baby na de flesvoeding te laten uitbuiken.

Werkwijze

Ook in de werkwijze zijn er verschillen. Er wordt compleet kindvolgend gewerkt, dat betekent voeden en slapen naar het individuele ritme en behoefte van het kind. De baby’s die dat prettig vinden kunnen op de groep in een wiegje slapen. De pm’ers werken dus laag. Alleen de voedingsstoel is op volwassen hoogte. Het voordeel van laag werken is dat er veel meer contact is tussen de baby’s en pm’ ers en dat de pm’ ers altijd nabij zijn. Ze zijn ook geselecteerd op en getraind in het extra sensitief reageren op de baby’s. En ze krijgen ook een training om arbotechnisch goed te kunnen werken. Pm’ ers moeten apart solliciteren om op deze groepen te mogen werken.

Artikelen

In het maartnummer van Management Kinderopvang en het aprilnummer van Kinderopvang komen uitgebreide reportages van deze bijzondere vorm van babyopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.