Vernieuwde Gifwijzer: risico zit soms in onverwachte hoek

Jaarlijks moeten 1100 kinderen van 0 tot 12 jaar naar het ziekenhuis omdat ze iets eten of drinken dat giftig is. Vaak wordt dan als eerste gedacht aan het bekende gevaarlijke keukenkastje met schoonmaakproducten, maar er liggen meer giftige stoffen op de loer waar je misschien niet meteen aan denkt. Een grote stijger in de Top 10 zijn bijvoorbeeld knoopcelbatterijen die in veel speelgoed zitten. Inslikken van die batterijen kan levensgevaarlijk zijn.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
iStock

Dit blijkt uit de vernieuwde Gifwijzer van VeiligheidNL. De gids is geschreven voor de consument/ouder, maar biedt ook handige informatie voor professionele opvoeders, vertelt Zeina Bassa-Dafesh, consultant van VeiligheidNL. Toch is de gids nog niet heel erg in trek in de kinderopvang. ‘We hebben niet veel bestellingen vanuit de kinderopvang.’

Algemene richtlijn

De belangrijkste reden voor een nieuwe Gifwijzer is dat de richtlijnen voor het toepassen van eerste hulp bij een vergiftiging veranderd zijn. Stonden er eerst per giftig middel handelingen vermeld, nu geldt een algemene richtlijn voor alle middelen: bel eerst 112 of de huisarts. Bassa-Dafesh: ’Deze richtlijn is

0
1409

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.