Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vernieuwd Model interne klachtenregeling kinderopvang

Het ‘Model interne klachtenregeling kinderopvang’ is vernieuwd. Na drie jaar was het model toe aan een update, vonden sectorpartijen. Vooral het taalgebruik is aangepast, waardoor het model duidelijker is voor ouders, oudercommissies en kinderopvangorganisaties. Ook sluit het model meer aan bij de eisen uit de Wet kinderopvang.
vernieuwd-model-interne-klachtenregeling-kinderopvang
AndreyPopov / Getty Images / iStock

De sectorpartijen, BK, BMK en BOinK hebben samen met Sociaal Werk Nederland, het Klachtenloket Kinderopvang en GGD GHOR het model vernieuwd. Door het aangepaste taalgebruik hopen de partijen dat het voor zowel ouders en oudercommissies als voor kinderopvangorganisaties zelf duidelijker is wat ze kunnen en/of moeten doen wanneer ouders ergens ontevreden over zijn.

Met behulp van het model kunnen kinderopvangorganisaties de klachtenregeling binnen hun eigen organisatie maken. Werd er al gebruik gemaakt van het model? Dan kan deze met het vernieuwde model geüpdatet worden.

Verplichte klachtenregeling

Het is voor kinderopvangorganisaties verplicht om een klachtenregeling te hebben en de oudercommissie heeft adviesrecht op de regeling. Goed om te weten voor gastouders en gastouderbureaus: een vernieuwd model interne klachtenregeling gastouderopvang volgt nog.

Handreiking bij Model interne klachtenregeling

In het model staat de formele route voor het schriftelijk indienen van een klacht. ‘Het is belangrijk dat organisaties zelf een eigen werkwijze schrijven over hoe ze in hun organisatie het proces rondom indienen en afhandelen van klachten willen gaan inrichten’, melden de sectorpartijen. ‘En dat zij dus niet alleen dit model invullen met hun eigen gegevens. Kinderopvangorganisaties kunnen bijvoorbeeld vermelden bij wie en hoe klachten kunnen worden ingediend en hoe deze worden afgehandeld.

Om organisaties te helpen bij het maken van hun eigen interne klachtenregeling volgt er in de eerste maanden van 2022 een handreiking met meer uitleg en tips.

Bekijk het vernieuwde Model interne klachtenregeling kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.