Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verlengde kerstvakantie: meer werk en hogere kosten opvang’

Het Outbreak Management Team onderzoekt of een verlenging van de  kerstvakantie kan bijdragen aan minder corona-besmettingen. Dit leidt mogelijk tot meer vraag naar kinderopvang in die periode. Brancheorganisaties BK en BMK geven aan te willen meewerken maar plaatsen kanttekeningen.  
© Rawpixel.com / stock.adobe.com

‘Alle kinderopvangorganisaties doen er al sinds het uitbreken van corona alles aan om ouders te ontlasten met de opvang,’ aldus een reactie van de brancheorganisaties. ‘Dit vergt doorlopend extra inspanningen en improvisatie, ook door de zeer grote personeelskrapte in de kinderopvang zelf. Als het kabinet dit OMT-tussenadvies overneemt en de kerstvakantie van scholen een week verlengt, dan zal de kinderopvang ook daar op anticiperen en proberen ouders te ondersteunen en kinderen een goede plek te bieden.

Extra kosten

Er zijn echter ook bedenkingen bij de extra week kerstvakantie, aldus BK en BMK. ‘Vanuit de branche kinderopvang wijzen we er op dat het kabinet rekening dient te houden met:

  1. de extra kosten voor ouders;
  2. met de kwetsbare kinderen die – zoals uit onderzoek blijkt – nóg grotere achterstanden oplopen;
  3. met het feit dat ook de medewerkers in de kinderopvang toe zijn aan enige rust en
  4. dat er tevens opvang voor cruciale beroepen zal moeten worden geregeld.

Onderscheid primair onderwijs

Ten slotte wijzen de brancheorganisaties erop dat er een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen het primaire onderwijs en het voortgezet onderwijs. ‘Immers, kinderen tot 12 jaar spelen nauwelijks een rol in de besmettingen en de verspreiding van het virus. Over de middelbare scholieren hebben wij minder kennis.’

Zoals het er nu naar uitziet beslist het kabinet op 8 december over een eventuele aanpassing van de coronamaatregelen. ‘In de aanloop naar die datum van 8 december kan nog een nieuw of aangepast advies van het OMT komen,’ aldus de brancheorganisaties. ‘Het ministerie van SZW is vanzelfsprekend betrokken en deze hebben onze aandachtspunten zelf ook scherp op het netvlies.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.