Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkouden en toch naar de kinderopvang of de bso?

Wat moet je doen als een kind verkouden is? Mag het dan wel of juist niet naar de kinderopvang en de bso of naar school? Het Nederlands Jeugdinstituut zette enkele vragen en antwoorden op een rij.
Fotolia

Mag een kind met verkoudheidsklachten nog naar de (nood)opvang of school?

Alle kinderen met verkoudheidsklachten (hoesten of keelpijn of een loopneus of neusverkoudheid) of verhoging of koorts boven de 38 graden en/of benauwdheidsklachten blijven thuis. Ze kunnen niet naar de opvang of school. Zij mogen weer naar school als zij 24 uur klachtenvrij zijn.

Is een kind langdurig neusverkouden of heeft hij nieuwe (milde) klachten? Kijk dan voor meer informatie op RIVM.nl.

Een gezinslid heeft koorts, mag een kind dan naar de opvang of school?

Heeft een gezinslid of huisgenoot verkoudheidsklachten (hoesten of keelpijn of een loopneus of neusverkoudheid) én meer dan 38 graden koorts en/of benauwdheidsklachten, dan blijven de kinderen thuis en binnen. Vriendjes/vriendinnetjes mogen niet op bezoek komen. Kinderen mogen weer naar school als iedereen in het gezin of van de huisgenoten langer dan 24 uur klachtenvrij is.

Ouders zeggen: mijn kind heeft altijd last van een loopneus. Mag hij nu ook niet naar school?

Ouders kunnen waarschijnlijk het best inschatten of de loopneus van hun kind anders is dan voorheen. Als de loopneus het gevolg is van een verkoudheid moet het kind thuisblijven. Bij twijfel is het ’t beste om de huisarts te raadplegen.

Een kind heeft astma of is allergisch. Is hij dan ook gevoeliger voor het coronavirus?

Nee. Met de kennis van nu kunnen we stellen dat astma- of allergiepatiënten niet meer risico lopen op een ernstiger beloop van een coronainfectie. Meer informatie vind je op longfonds.nl.

Een kind heeft hooikoorts. Mag hij naar buiten?

In principe wel. Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Bij twijfel of als de klachten anders lijken, kun je het best de huisarts raadplegen.

Bekijk het filmpje van het RIVM ‘hooikoorts of het coronavirus’ op YouTube.

Hoe zit het voor ouders met een cruciaal beroep. Moet hun kind thuisblijven als hij verkoudheidsklachten heeft?

Ja, het advies om thuis te blijven bij verkoudheidsklachten (hoesten of keelpijn of een loopneus of neusverkoudheid) of verhoging of koorts en/of benauwdheidsklachten geldt voor alle kinderen, ook van ouders met cruciale of vitale beroepen. Zij blijven ook thuis als een gezinslid of huisgenoot verkoudheidsklachten én koorts boven de 38 graden of een bevestigde corona infectie heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.