Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verklaringen ex-medewerkers basis voor GGD-rapport Blokkendoos

Kinderopvang

Hoewel de GGD het inspectierapport hoort samen te stellen op basis van bevindingen door de inspecteur, bestaan de conclusies uit het vernietigende rapport over kindercentrum De Blokkendoos in Hoorn vooral uit verklaringen van ex-medewerkers en een ex-klant. Het gevaar hiervan is dat het eindigt in  een welles-nietes-spel, zoals het er nu naar uitziet in een rechtszaak. De twee beklaagde leidinggevenden van De Blokkendoos kondigden aan een rechtszaak aan te spannen.

Instaan voor veilige opvang
Het lijkt een rigoureus besluit om op basis van verklaringen van ex-medewerkers over te gaan tot handhaving in de zwaarste categorie: sluiting mits de houder en een leidinggevende zijn opgestapt. Een GGD-woordvoerder van GGD Hollands Noord laat weten dat de verklaringen van de medewerkers niet alleen doorslaggevend zijn geweest. Ze waren een druppel bovenop eerder gedane klachten, geconstateerde tekortkomingen en andere signalen. ‘Wij konden niet langer instaan voor de veiligheid op de locatie’ aldus de woorvoerder ‘en zagen ons genoodzaakt alarm te slaan.’

Bedreigingen
Al in 2009, toen er sprake was van verscherpt toezicht op de locatie vanwege overtredingen in de ratio, meldden meerdere ex-medewerkers van de Blokkendoos zich bij de politie. Zij kwamen op voor een andere ex-medewerker die te maken kreeg met bedreigingen en zwartmaking door de houder van De Blokkendoos. De politie vond geen bewijs. In dezelfde periode ontving de gemeente Hoorn een anonieme brief met gelijke inhoud.

Onafhankelijke interviews
De GGD-woordvoerder benadrukt dat de acht medewerkers onafhankelijk van elkaar vergelijkbare verklaringen hebben gegeven over voorvallen en de sfeer op het kindercentrum. De GGD heeft deze medewerkers zelf benaderd nadat ze alle tekortkomingen op een rij had gezet. De acht ex-medewerkers en de ex-klant die tevens in de OuderCommissie zat komen met scherpe kritiek. Dit is ook te lezen in het inspectierapport van de GGD. Opvallend zijn de anekdotes van de ex-medewerkers over het ontlopen van de leidster-kindratio. Kinderen zouden onnodig ziek zijn gemeld zodat ouders hen ophaalden, of er werden uitjes georganiseerd zodat bij een onaangekondigde inspectie het aantal kinderen op de groep wel klopte.

Aan de slag op andere locatie
De eigenaresse en mannelijke leidinggevende wie dit allemaal wordt aangerekend ontkennen de aantijgingen en stappen naar de rechter. Hun advocaat Jasper de Boer zegt in het Algemeen Dagblad: ‘De verschrikkelijke aantijgingen zijn bewust gedaan door acht ex-medewerkers.’ Overigens werkten de twee geschorste leidinggevenden vandaag wel op een andere locatie van De Blokkendoos in Benningbroek. Hun schorsing geldt alleen voor de locatie in Hoorn.

Lees ook: Hoorns kinderdagverblijf in opspraak na misstanden

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.