Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel tv kijken maakt peuter asociaal

Marianne Velsink
Peuters die langer dan anderhalf uur televisie kijken per dag, gedragen zich gewelddadiger en minder sociaal als ze rond de 13 jaar oud zijn. Dit ontdekten Canadese onderzoekers.
1 TV kijken.jpg
Anderhalf uur tv gekeken

Vakblad Vroeg publiceert over het onderzoek. Daarin komt professor Linda Pagani van de Université de Montréal aan het woord over wat veel tv-kijken volgens haar onderzoek met kinderen doet. ‘Deze kinderen verkiezen de eenzaamheid, voelen zich vaker slachtoffer en stellen zich agressief op tegenover anderen.’

Spelen

De sociale ontwikkeling wordt grotendeels gevormd door te spelen en reageren op de omgeving. Bij televisie kijken is hier geen sprake van. Anderhalf uur tv gekeken, betekent ook anderhalf uur niet gespeeld/geleerd. Onderzoeker Pagani kon het onderzoek zo toespitsen dat ze een exacte rekenformule kon loslaten op de schade per tv-uur. Zij zag dat het risico op sociale problemen met 11 procent toenam, per uur dat de peuter langer dan anderhalf uur televisie keek.

Langlopende studie

Pagani en haar team konden dit zo precies berekenen omdat zij hun conclusies baseren op gegevens uit de Quebec Longitudinal Study of Child Development. Deze studie bevat een database van 991 meisjes en 1006 jongens die geboren zijn in 1997. Pagani en haar team konden terughalen hoeveel uur televisie de kinderen keken toen ze 2,5 jaar oud waren. Gemiddeld was dit 90 minuten per dag. Dat cijfer legden ze naast informatie uit de studie over het sociale gedrag dat die kinderen op hun 13e vertoonden. Met hun onderzoek brengen zij deze opvallende onderzoeksresultaten met elkaar in verband. Daarmee is nog geen rechtstreeks bewijs aangetoond voor een verband. De correlatie is opvallend.

De tv, smartphone en tablet zijn populair. Kinderen van 1 – 4 jaar spelen per dag gemiddeld 34 minuten op een tablet. Dat was in 2012 nog 12 minuten. Daarnaast kijken zij gemiddeld 46 minuten televisie per dag. Lees meer cijfers uit 2015

Lees meer over de studie van de Université de Montréal >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.