Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veel overnames op komst in kinderopvang’

ING:

De kinderopvangsector is omgeslagen van een groei- in een krimpmarkt. Dit concludeert het economisch bureau van de ING. Het bureau verwacht dat de vraag naar kinderopvang dit jaar en volgend jaar naar verwachting met zeker 10 tot 15 procent zal afnemen.

In hoeverre kinderdagverblijven en bso’s zich onder deze omstandigheden staande weten te houden, hangt af van de financiële buffers die ze hebben opgebouwd en hun mogelijkheden tot kostenbesparing. ‘Organisaties moeten een flexibele kostenstructuur hebben, zich beter onderscheiden van concurrenten en meer samenwerken’, schrijft ING in het rapport. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn al 52 bedrijven failliet gegaan, 45 meer dan in dezelfde periode in 2011.

Groei in 2007
In 2007 groeide het aantal kinderen dat wordt opgevangen nog met meer dan 40 procent. Daarna nam de jaarlijkse groei geleidelijk af. Om kosten te drukken, proberen steeds meer ouders hun kroost tijdelijk bij opa’s, oma’s of buren onder te brengen.

Platteland en steden
Uit cijfers van Brancheorganisatie Kinderopvang blijkt, dat circa 85 procent van de dagverblijven in het derde kwartaal van dit jaar inmiddels te maken heeft met vraaguitval. Vooral in Zuid-Limburg en Oost-Groningen is een sterke daling te zien. In grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht blijft het aantal kinderen in de opvang meer constant.

Werkende moeders
Omdat het ministerie van Sociale Zaken constateert dat moeders ondanks deze terugloop nauwelijks minder gaan werken, worden geplande overheidsbezuinigingen gewoon doorgezet. Kinderopvang wordt daardoor steeds duurder, klaagt de branche. In 2011 was een modaal gezin gemiddeld nog 116 euro per maand aan professionele opvang kwijt. Dit jaar is dat opgelopen tot 153, en volgend jaar bedragen de kosten naar verwachting 168 euro.

Cijfers
Nederland telt in totaal ongeveer 2900 kinderopvangorganisaties met ruim 11.000 verschillende locaties. In 2011 hadden zij gezamenlijk ruim 800.000 kinderen onder hun hoede.

Bron: ING/ ANP/ NU.nl
ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.