Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Veel onzekerheid bij ouders over opvoeden

Jonge ouders met één kind, een relatie en een parttime baan zijn buitengewoon tevreden over hun eigen opvoedkunsten. Een op de vijf geeft zichzelf een negen of een tien. Ben je echter een alleenstaande, oudere ouder die veel werkt en meerdere kinderen heeft, dan is de kans groot dat je jezelf een mager zesje of een onvoldoende geeft.
Veel onzekerheid bij ouders over opvoeden
Foto: ANP Photo

Dat blijkt uit het eerste Opvoed- en Opgroei-onderzoek van Stichting Opvoeden.nl onder ruim 1200 ouders en opvoeders, uitgevoerd door Maurice de Hond.

Startende ouders

Ook al zit het wel goed met het zelfbeeld van ‘startende ouders’, toch kennen ook zij net als veel andere ouders en opvoeders veel onzekerheden, zo laat het onderzoek zien. Circa driekwart van de ouders met thuiswonende kinderen heeft vaak of regelmatig vragen of onzekerheden over opvoeden, opgroeien of de gezondheid van de kinderen. Jongere ouders zijn het vaakst onzeker en vrouwen significant vaker dan mannen. Ruimschoots de helft (56%) van de ondervraagden heeft dan ook regelmatig of vaak behoefte aan opvoedinformatie.

Opvoedinformatie

Er is een grote behoefte aan websites met opvoedinformatie waarvan de betrouwbaarheid buiten kijf staat. Bijna twee op de drie ouders en opvoeders is van mening dat dit de verantwoordelijkheid moet zijn van een onafhankelijke instantie. Er moet ook een keurmerk komen voor onafhankelijke online informatie over opvoeden, vindt ruim de helft van de geënquêteerden.

Babyfase

De informatiebehoefte van ouders en opvoeders is het grootst tijdens de babyfase. Daarna zakt de informatiebehoefte langzaam, om weer toe te nemen als de kinderen in de puberteit komen. Als er sprake is van een kinderwens en er nog geen kinderen zijn, is de informatiebehoefte relatief laag.

2 REACTIES

  1. Lijkt mij ook maar er is ook veel expertise binnen de kinderopvang! Wij zien inmiddels al jaren lang veel kinderen vanaf de geboorte ontwikkelen. Vanuit mijn ervaring (als pedagoog werkzaam binnen de kinderopvang) zijn de meeste ouders zelf goed op weg en hebben een steuntje in de rug of wat kleine aanvullende tips nodig om weer verder te kunnen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.