Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaporub gevaarlijk voor kleintjes

Mentholgel zoals VapoRub kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. De sterke lucht kan hun luchtwegen versmallen en luchtwegontstekingen veroorzaken. Dit meldt Vakblad Vroeg op basis van onderzoek van de Wake Forest University.
baby-ziek-Fotolia.jpg
De sterke lucht van mentholgel kan de luchtwegen van jonge kinderen versmallen en luchtwegontstekingen veroorzaken. - Foto: Fotolia

De luchtwegen van jonge kinderen zijn nog smal. Door de sterke lucht van Vicks VapoRub kunnen ze ernstig vernauwen, concludeert medisch wetenschapper Bruce K. Rubin. Dit risico staat niet in de bijsluiter. Rubin meldt zijn bevindingen in het vakblad van de American College of Chest Physicians.

Baby’s en peuters

Vrij verkrijgbare zalfjes tegen griep en verkoudheid kunnen gevaarlijk zijn voor baby’s en peuters. Het gaat mis als een zalf verkeerd wordt aangebracht. ‘Wanneer een klant het middel koopt in de drogisterij of apotheek, zou er uitdrukkelijk bij moeten worden verteld het niet te gebruiken bij kinderen onder de twee jaar’, waarschuwt directeur Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik in het AD. ‘Ik weet zeker dat dat nu niet gebeurt.’

Spasmen en collaps

Coolen geeft aan dat kinderen jonger dan twee jaar laryngospasmen en collaps kunnen krijgen als gevolg van de menthol. Bij jonge kinderen is dus ook voorzichtigheid geboden.  Uitsluitend aanbrengen op borst en rug, niet in de neus of bij de ogen.

Veilig gebruik

Proctor & Gamble, producent van het middel, zegt dat Vicks VapoRub al een lange geschiedenis van veilig gebruik heeft als de bijsluiter goed wordt opgevolgd.

Bron: Vakblad Vroeg

Het gebeurt vaker dat in de media melding gemaakt wordt van gevaarlijke producten voor kinderen. Vorige week haalde de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zeven modellen van rolgordijnen, lamellen en jaloezieën van de markt gehaald. In vier gevallen zijn de koorden zo lang, dat kinderen erin verstikt kunnen raken. Lees meer >>

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.