Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van ’t Wout: ‘Veel respect voor de inzet van kinderopvangmedewerkers’

Staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW) sprak, tijdens een bezoek aan een noodopvanglocatie in Den Haag, zijn respect uit voor kinderopvangmedewerkers tijdens deze tweede lockdown. Ook ging hij in gesprek met pm’ers om te horen hoe zij deze tweede lockdown ervaren.
Staatssecretaris Bas van 't Wout bij de noodopvang in Den Haag. Foto: ministerie SZW

Van ’t Wout nam op maandag 11 januari een kijkje bij de kinderopvanglocatie Triodus Helen Parkhurst in Den Haag, die noodopvang biedt aan kinderen van wie de ouders een cruciaal beroep hebben. Ook ouders met kinderen in een kwetsbare positie kunnen er terecht als ze klant zijn bij de kinderopvang.

‘Petje af’

Van ’t Wout werd rondgeleid over de groepen en ging in gesprek met pedagogisch medewerkers om te horen hoe zij deze tweede lockdown-periode ervaren. Hij was onder de indruk van de flexibiliteit en de goede organisatie in de kinderopvang: ‘Binnen korte tijd moest de noodopvang weer ingericht worden. Dat lukte dankzij de fantastische inzet van de medewerkers in de kinderopvang. Hierdoor kunnen onder meer zorgmedewerkers, politiemensen en supermarktmedewerkers blijven doorwerken. Onze vitale sectoren draaien door. Ik heb daar veel respect voor, petje af.’

Meer kinderen naar noodopvang

De kinderopvangsector ziet momenteel een groter gebruik van de noodopvang dan vorig voorjaar, tijdens de eerste lockdown in Nederland. Toen gingen naar schatting tussen de 10 en 20 procent van de circa 800.000 kinderen naar de opvang. Dat percentage ligt nu een stuk hoger. Dit geldt zeker ook voor het kindercentrum Triodus Helen Parkhurst. Locatiemanager Nathalie Schmit: ‘We merken goed dat het nu drukker is dan tijdens de eerste lockdown. Vooral op de dinsdag en donderdag is de bezetting hoog. Ouders zijn minder bang om hun kinderen te brengen. Daarnaast speelt mee dat ouders het zwaar vinden om werk en zorg voor de kinderen thuis te combineren. De rek is er wel een beetje uit.’

Zoveel mogelijk thuis

Hoewel ook kinderen waarbij één van de ouders werkzaam is in een cruciaal beroep terecht kunnen bij de noodopvang, benadrukt Van ’t Wout wel dat het uitgangspunt blijft om kinderen zoveel mogelijk thuis op te vangen, als dat kan. ‘Zo voorkomen we dat de noodopvang overbelast wordt. Aan de andere kant heb ik ook alle respect voor de ouders die thuiswerken en dit combineren met de zorg voor kinderen. Ik zou werkgevers dan ook willen oproepen om zoveel mogelijk rekening te houden met de lastige omstandigheden waarin ouders van jonge kinderen verkeren. Het is belangrijk dat we begrip blijven hebben voor elkaars moeilijke situatie’, aldus Van ’t Wout.

De periode van noodopvang duurt vooralsnog tot en met 17 januari. Het kabinet neemt op dinsdag 12 januari een besluit over het huidige maatregelenpakket. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om scholen en kinderopvang weer te openen.

Zien pedagogisch medewerkers een heropening na 17 januari eigenlijk wel zitten? We vroegen het op Facebook, en daar werd massaal op gereageerd. ‘Met de oplopende coronacijfers en het (veel besmettelijkere) gemuteerde virus vind ik dat zeker niet verantwoord.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.