Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Huffelen gaat 70 ‘schrijnende gevallen’ eerder helpen

Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën gaat zeventig ouders met grote financiële problemen door de toeslagaffaire met voorrang geholpen. Zij moeten hun geld zo snel mogelijk krijgen, zei ze in de Tweede Kamer. Maar Kamerleden hadden veel kritiek.
Foto ANP

Dat meldt de NOS.

Volgens de oppositiepartijen moet dit aantal veel groter zijn, Het kan toch niet waar zijn dat maar zeventig mensen zwaar in de problemen zitten,’ aldus Hans Nijboer van de PvdA. ‘Dat is niet mijn waarneming. Volgens mij zijn het er honderden, misschien wel duizenden.’

Traagheid

De traagheid waarmee de Belastingdienst de affaire behandelt, stuitte ook op brede kritiek. Alle partijen vinden dat het te lang duurt voordat de gedupeerde ouders duidelijkheid krijgen. Van de ruim 26.000 ouders die ten onrechte zijn aangemerkt als fraudeur, zijn pas 108 mensen geholpen.

Renske Leijten van de SP vond het ‘onacceptabel’ dat de hersteloperatie zo traag op gang komt. Pieter Omtzigt van het CDA vond het schandalig dat de staatssecretaris nog geen planning heeft. ‘Er zijn honderden miljoenen uitgetrokken. Dat moet je als belastingplichtige eens proberen, dat je zegt: ik heb geen planning.’

‘Valse start’

Het is niet de eerste keer dat Van Huffelen in de Kamer moet melden dat de affaire minder soepel wordt opgelost dan gehoopt. In juni bleek dat ambtenaren van Financiën verkeerde informatie leverden aan de  commissie die de zaken van gedupeerde ouders beoordeelt.

Van Huffelen noemde dit toen een ‘ongelofelijk valse start van de hersteloperatie waar we net aan begonnen zijn’. Het was volgens haar zelfs ‘onverteerbaar’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.