Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Ark: ‘Kinderopvang in Nederland bij internationale top’

Bert Bukman
De kinderopvang in Nederland is van een hoog niveau, en bovendien crisisbestendig. Dat schrijft vertrekkend staatssecretaris Tamara Van Ark aan de Tweede Kamer. Maar we moeten wel goed nadenken over het systeem van toeslagen en de bijbehorende financiering van het stelsel. Daarnaast is het van belang om ouders die nog geen gebruik maken van kinderopvang, duidelijk te maken hoe groot de voordelen zijn.
Tamara van Ark
Foto Martijn Beekman

Dankzij de kinderopvang kunnen 600.000 huishoudens arbeid en zorg combineren, en worden 900.000 kinderen op een goede manier opgevangen zodat zij zich sociaal-emotioneel en cognitief kunnen ontwikkelen. Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark, die op 9 juli vertrekt bij SZW om minister voor Medische Zorg te worden, in een brief aan de Tweede Kamer.

Coronacrisis

De coronacrisis maakte weer eens duidelijk hoe belangrijk de kinderopvang is voor ouders en kinderen, en hoe innovatief, creatief en flexibel de sector is, aldus Van Ark. ‘De kinderopvangsector moest zeer plotseling de deuren sluiten en zorgen voor een goede noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en kinderen in een kwetsbare situatie. De snelheid waarmee zij hebben geschakeld om noodopvang op een goede manier in te richten is indrukwekkend. Dat dit zonder veel problemen is verlopen, vind ik bewonderenswaardig.’

De afgelopen jaren is de kinderopvang geprofessionaliseerd en de kwaliteit is sterk verbeterd, vervolgt de staatssecretaris. ‘Er staat inmiddels een sector die tot de internationale top behoort. Het gebruik van kinderopvang is toegenomen. Vooral onder peuters ligt het bereik hoog. Er is nog wel winst te behalen bij het gebruik van buitenschoolse opvang en het gebruik onder ouders met een lage sociaaleconomische status.’

Toeslagaffaire

Een probleem is wel het huidige stelsel van toeslagen. Dit is ingewikkeld en brengt veel uitvoeringsproblemen met zich mee, zoals bijvoorbeeld de toeslagaffaire duidelijk maakt. Ook bleek de vergoedingsregeling tijdens de coronamaatregelen weinig flexibel. Aanpassingen zijn dus gewenst, aldus Van Ark, die op dat punt verder niet concreet wordt.

Hetzelfde geldt voor de financiering van het gehele stelsel. Dat kinderopvang een marktsector is, heeft een aantal positieve kanten, aldus Van Ark. Zo is het systeem flexibel, klantgericht en innovatief. Maar tegelijkertijd moet de overheid een stevige rol spelen en is ook de conjunctuurgevoeligheid van de kinderopvang een risico. Ook hoer noemt Van Ark geen concrete maatregelen.

Geen kinderopvang

Tot slot moet er worden gewerkt aan de communicatie met ouders die geen gebruik maken van kinderopvang, aldus Van Ark, die op 9 juli aantreedt als minister voor Medische Zorg. Het is voor deze ouders ‘nog onvoldoende duidelijk hoe hoog de kwaliteit van kinderopvang in Nederland is en wat de baten van het gebruik voor de ontwikkeling van kinderen kunnen zijn. Ook hier valt dus nog winst te behalen,’ aldus Van Ark.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.