Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaker dyslexie geconstateerd bij kinderen

Het aantal kinderen dat volgens ouders en verzorgers dyslexie heeft, is de afgelopen jaren toegenomen. Van 2001 tot 2009 was dat gemiddeld 6 procent van de kinderen van 7-12 jaar oud. Tussen 2009 en 2016 is het percentage met dyslexie in deze leeftijdsgroep 8 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Dyslexie 2.jpg
Dyslexie komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. 9 procent van de jongens tussen de 7-12 jaar en 6 procent van de meisjes heeft ernstige moeite met lezen en schrijven.

Dyslexie uit zich in grote problemen met lezen en schrijven. Deze kinderen halen soms letters door elkaar waardoor ze niet meer begrijpen wat er staat. Het probleem zit hem vaak in het technisch lezen.

Behandeling dyslexie

Het CBS kwam tot de inzichten na een gezondheidsenquête onder ouders en verzorgers. Behalve het aantal kinderen met dyslexie, nam ook het aantal dyslectische kinderen dat onder behandeling staat toe. Eerst gold dit voor 27 procent van alle kinderen met dyslexie, vanaf 2009 steeg dit naar gemiddeld 43 procent. Dit valt deels te verklaren doordat vanaf 2009 tot en met 2014 diagnose en behandeling van dyslexie vergoed werd door de basisverzekering. Vanaf 2015 valt dyslexie onder de Jeugdwet en is het de taak van de gemeenten om de behandeling ervan te organiseren en financieren.

Vaker jongens

Dyslexie komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. 9 procent van de jongens tussen de 7-12 jaar en 6 procent van de meisjes heeft ernstige moeite met lezen en schrijven. 11 jaar is de leeftijdspiek om dyslexie te constateren.  In deze leeftijdscategorie heeft maar liefst 11 procent van de kinderen dyslexie. Bij 7-jarigen is dat nog maar 3 procent.

ADHD

Vaker dan bij andere kinderen komen bij dyslectische kinderen andere leer- en gedragsstoornissen voor. Eén veel gemelde stoornis is ADHD en ook autisme, Asperger of PDD-NOS worden door ouders genoemd.

‘Getalgevoel verhoudt zich op dezelfde manier tot dyscalculie als taalgevoel tot dyslexie’. Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekent dat kinderen die de waarde van getallen op kleuterleeftijd goed in kunnen schatten, later beter in rekenen zijn. Bij taal kijken we ook in een vroeg stadium of een kind de klank van een woord herkent. Lees meer over dit onderzoek

Lees meer op de website van het CBS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.