Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden vinden afwijzing cao een stap achteruit

vakbonden

Slecht voor de kwaliteit van de branche en een stap achteruit; de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak zijn teleurgesteld over de afwijzing van het onderhandelaarsakkoord van een nieuwe cao kinderopvang door de leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Catshuis
Leden van de branchevereniging stemden vorige week met een flinke meerderheid tegen de afspraken uit het akkoord, onder andere omdat ze eventuele nieuwe bezuinigingen in de kinderopvang vreesden naar aanleiding van het Catshuisoverleg tussen de VVD, het CDA en de PVV. De zaken staan er heel anders voor nu minister president Mark Rutte het ontslag van het kabinet heeft aangeboden. Voorlopig lijken nieuwe bezuinigingen te worden uitgesteld tot er een nieuwe regering is.

Lonen kinderopvang
Ilse van der Weiden van de Abvakabo FNV en Lizelotte Smits van CNV Publieke Zaak vinden het beeld dat door sommige ondernemers is geschetst over een loonontwikkeling van 4 procent in twee jaar niet terecht. Smits: ‘Hier is geen rekening gehouden met verslechteringen, zoals de tegemoetkoming in de ziektekosten die zou komen te vervallen. Op advies van de brancheorganisatie hebben werkgevers in hun prijsstelling rekening gehouden met loonontwikkeling. Ze gebruiken nu de vraaguitval door de vermindering in kinderopvangtoeslag als excuus. De cao staat hier echter los van.’
De Brancheorganisatie benadrukt dat zij haar leden altijd tussentijds heeft geïnformeerd waarop de loonontwikkeling gebaseerd is.

Rust in de branche
Werkgevers maken zich ongeloofwaardig door de afwijzing van de cao vinden de vakbondspartijen. Van der Weiden: ‘Juist nu is het van groot belang om de rust in de branche te bewaken en kwaliteitsafspraken te realiseren na de diverse affaires die er gespeeld hebben.’

Bron: Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.