Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vakbond CNV luidt de noodklok om verwacht lerarentekort

De verwachting is dat het basisonderwijs in 2025 zo'n 10.000 leerkrachten tekort komt. Reden voor vakbond CNV Onderwijs om nu alvast de noodklok te luiden. In de LinkedIn-Groep 'Kinderopvang in Nederland' weten leden wel raad met dit probleem: 'Betrek de kinderopvang bij het onderwijs door hen ontwikkelprogramma's voor jonge kinderen aan te laten bieden. Zo sla je twee vliegen in één klap.'
Vakbond CNV luidt de noodklok om verwacht lerarentekort
Foto: ANP Photo

CNV gaat ervan uit dat de grootste problemen in het onderwijs zich vanaf 2017 voordoen. Dan gaan veel oudere leraren met pensioen. Jonge leraren hebben de afgelopen tijd bijna geen kans gekregen om ervaring op te doen. Er zijn weinig vacatures in het basisonderwijs. Sterker nog: de komende jaren zullen duizenden banen in het basisonderwijs verdwijnen.

Volgende generatie

‘Als we niets doen, komt de kwaliteit van het onderwijs onder druk te staan en zullen de klassen nog voller worden,’ zegt Joany Krijt, bestuurder primair en voortgezet onderwijs bij CNV Onderwijs. De CNV stelt voor dat het aantrekkelijker wordt gemaakt voor oudere leerkrachten om eerder met pensioen te gaan. Zo kan de volgende generatie aan de slag. Nu is dat nog absoluut niet het geval. Oude leerkrachten die met vervroegd pensioen willen, worden nu door de overheid op hun pensioen belast met 52 procent. Dat werkt ontmoedigend.

Ontwikkeltrajecten

Kinderopvangmanagers en -medewerkers zien voor zichzelf ook een rol weggelegd om in het verwachte gat in het basisonderwijs te springen. In de LinkedIn-Groep Kinderopvangopvang in Nederland schrijft Martin Bosma, initiatiefnemer van de groep en eigenaar van Eigen&Wijzer Kinderopvang, dat de kinderopvang graag meehelpt. ‘Beperk de grote uitstroom van kennis en ervaring van professionals uit de kinderopvang door de vraaguitval. Laat kinderopvang de kinderen van 0-6 jaar opvang en ontwikkeltrajecten bieden en zet de leerkrachten in op 7-13 jaar.’

Discussieer mee op LinkedIn

2 REACTIES

  1. Betrek de bso medewerkers er ook bij. In de bso werken vaak vak leerkrachten (dat is iig bij ons wel zo). Zij kunnen veel betekenen op gebied van sport en cultuur onderwijs. De leerkrachten in het basisonderwijs kunnen zich dan richten op rekenen, taal en wereldoriëntatie.

  2. Lees alle reacties
  3. Laat de kinderopvangmedewerkers dan alsjeblieft zeer deskundig en goed opleiden m.b.t. didactische vaardigheden, leerlijnen van 0-12, etc.
    Ik zie de haastig opgezette en snel geimproviseerde opleidingen alweer als paddenstoelen uit de grond springen, en vaak komen die niet ten goede aan de kwaliteit op de werkvloer, maar slechts aan de
    portomonee van de aanbieder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.