Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uurtarief kinderopvang 2020 stijgt gemiddeld met 3,6 procent

Ruim driekwart van de kinderopvangondernemers verwacht voor 2020 een kostenstijging van 3 procent of meer. De gemiddelde tariefstijging komt daardoor op 3,6 procent, blijkt uit een peiling van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Gevreesd wordt dat met name ouders met een lager inkomen hierdoor geraakt zullen worden.
AdobeStock

De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) zette onder haar leden een enquête uit over kosten en tarieven, die door 130 ondernemers werd ingevuld. Een kleine meerderheid daarvan is een kleine ondernemer, met 1 tot 5 locaties. De andere ondernemers zijn middelgrote tot grote ondernemers. De ondernemers zijn regionaal verspreid.

Kostenstijging en tariefstijging

De meeste ondernemers verwachten een kostenstijging in 2020 van 3 tot 4,5 procent en ruim 30 procent verwacht zelfs een stijging van 4,5 procent of meer. Dat leidt bij meer dan de helft van de ondernemers tot een tariefstijging in 2020 van 2,5 tot 5 procent, ten opzichte van 2019. Het maximumtarief voor de kinderopvangtoeslag stijgt echter met 1,9 procent. Magda Heijtel, directeur BK: ‘Doordat de kosten voor ondernemers en de tarieven voor ouders harder stijgen dan het toeslagtarief, worden met name de lagere inkomens de dupe.’

Wet IKK

Bijna een helft van de deelnemers geeft aan dat zij de kosten van de Wet IKK in 2019 al hebben doorberekend. 45 procent van de respondenten heeft hogere kosten door de nieuwe kwaliteitsregels dan in de tarieven van 2019 waren beraamd. 38 procent zal een deel van de kosten alsnog doorberekenen in 2020. Sommige respondenten geven aan dat de relatief complexe regelgeving in de Wet IKK en de extra kosten die daardoor gemaakt worden, niet altijd uit te leggen zijn aan de oudercommissie. 7 procent van de ondernemers geeft aan geen kostenstijging te ervaren als gevolg van de Wet IKK.

Stint

Ook zijn er vragen gesteld over de Stint, die sinds 2 oktober 2018 niet meer de weg op mag en dus ook niet gebruikt kan worden als vervoersmiddel in de kinderopvang. Dit was een open vraag. Meer dan de helft van de ondernemers hebben de extra kosten voor vervangend vervoer niet doorberekend aan de ouders, anderen hebben de kosten opgenomen in de algemene tariefsverhoging. Enkele ondernemers geven aan dat de onzekerheid of en wanneer de Stint terugkeert op de weg en de nog niet afgeronde cao-onderhandelingen de berekening van tarieven onzeker maakt.

Toeslagtarieven lager dan praktijk

De meeste ondernemers geven aan dat de toeslagtarieven niet meer aansluiten op de praktijk, meldt de BK. Enkele ondernemers geven aan dat zij in 2020 voor het eerst de uurtarieven boven het toeslagtarief hebben moeten vaststellen. ‘Door onze tariefstijging komt ons uurtarief boven de toeslagvergoedingen. Dat wordt een drempel voor de laagste inkomens om gebruik te maken van kinderopvang’, laat een ondernemer weten. Aanbieders waarvan de uurtarieven al boven het toeslagtarief zitten, melden dat zij het verschil tussen de werkelijke tarieven en de toeslagtarieven zien toenemen.

Alle resultaten uit de enquête zijn in te zien door leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.