Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Update: het coronavirus en de kinderopvang

Het aantal coronapatiënten in Nederland neemt toe. Geen reden tot paniek, maar wel om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Lees de tips voor de kinderopvang. En: wat is er bekend over het coronavirus bij kinderen?
Het speciale RIVM-telefoonnummer 0800-1351 voor vragen omtrent het coronavirus Covid-19. Foto: ANP

Een kinderdagverblijf van CompaNanny in Amsterdam-Zuidoost sloot afgelopen vrijdag de deuren, nadat bekend werd dat de moeder van een van de kinderen besmet is met het coronavirus. Haar jongste kind werd kort daarop ook positief getest. CompaNanny neemt op alle dertig vestigingen in het land extra maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Lees meer

Overzicht

Op het moment van schrijven telt Nederland achttien coronapatiënten. Op de website van het RIVM staat een actueel overzicht van de besmette gebieden gebaseerd op realtime data.

Checklist branche kinderopvang

Het coronavirus roept veel vragen op bij kinderopvangorganisaties, scholen en ouders. Volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zijn de nieuwe besmettingen met het coronavirus geen reden om scholen en kinderdagverblijven adviseren te sluiten. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben branchepartijen BMK, BK en BOinK een gezamenlijke checklist opgesteld en verstuurd naar hun achterban. De inhoud van deze checklist is gebaseerd op informatie afkomstig van het RIVM en de GGD. Een deel lichten wij uit:

Wat betekent een uitbraak van het coronavirus voor de kinderopvang?
De mogelijkheid bestaat dat er medewerkers of kinderen ziek worden nadat zij besmet zijn met het coronavirus (officieel: het nieuwe coronavirus COVID-19). In Nederland is op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden. Indien het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft geconstateerd dat er sprake is van een uitbraak in ons land, zullen medewerkers en het management van de vestiging uiteraard extra alert moeten zijn op symptomen.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?
Koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Hoe kun je het voorkomen?
Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Het advies van het RIVM is met name:

Download onderstaande pictogrammen van Studio van Laar om op de groep te hangen en in de wc’s van de kinderopvang, klik hier. Zie ook de posters van de Rijksoverheid, download hier.

Maatregelen bij een mogelijke besmetting
Wat als een kind symptomen van het coronavirus vertoont?

  • Indien ouders een vermoeden hebben, dienen zij het kind thuis te houden en direct telefonisch contact op te nemen met de eigen huisarts of de lokale GGD.
  • Indien medewerkers een vermoeden hebben dat een kind symptomen vertoont, houden zij het kind en apart nemen zij direct contact op met de ouder, waarna deze het kind komt ophalen en telefonisch contact opneemt met de eigen huisarts of de lokale GGD.
  • Wijs ouders op hun meldingsplicht. Dat betekent dat elke besmetting van het nieuwe coronavirus door – in dit geval – de ouder moet worden gemeld bij de GGD of de huisarts. Wijs hen hierop.
  • Volg hierna de instructies van de GGD op.
  • Zodra is bevestigd dat het om het coronavirus gaat, moeten alle andere medewerkers, ouders en samenwerkingspartners (schoolbesturen) worden geïnformeerd volgens de instructies van de GGD.

 Wat als een medewerker symptomen van het coronavirus vertoont?

  • De medewerker zal zich bij vermoeden van het coronavirus ziek melden en direct telefonisch contact opnemen met de huisarts of plaatselijke GGD.
  • Volg hierna de instructies van de GGD op.
  • Zodra is bevestigd dat het om het coronavirus gaat, moeten alle andere medewerkers, ouders en samenwerkingspartners (schoolbesturen) worden geïnformeerd volgens de instructies van de GGD.

Wanneer moet een vestiging sluiten?
Het sluiten van kinderopvangorganisaties behoort tot één van de mogelijkheden maar ligt niet in de lijn der verwachting. Minister Menno Bruins van VWS  bepaalt of sluiting noodzakelijk is in nauw overleg met het RIVM en de GGD.

Pers en media
Pers en media zullen contact zoeken met kinderopvangorganisaties. Betrek de medewerkers of de afdeling Communicatie en zorg dat zij goed zijn voorbereid.

Vragen over het coronavirus? Neem contact op met de GGD in je regio of bel het speciale RIVM-telefoonnummer: 0800-1351.

Kinderopvang Duitsland

Op het kinderdagverblijf in Breberen (Duitsland), waar de vrouw van het besmette echtpaar uit Langbroich werkzaam is, zijn dertien mensen besmet met het coronavirus. Het gaat om vier kinderen en negen kinderopvangmedewerkers. Dat meldt 1limburg.nl. Dat blijkt uit de tests die donderdag werden afgenomen bij alle kinderen en medewerkers van het kinderdagverblijf, net over de grens bij Koningsbosch.

Kinderen en het virus

Uit onderzoeken blijkt dat kinderen mildere klachten van het coronavirus hebben, dat er relatief weinig kinderen ernstig ziek worden van corona en dat ook het aantal sterfgevallen laag is. Dat meldt Het Parool. De wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt in een recent onderzoek dat 2,4 procent van de mensen met corona kinderen tot en met 19 jaar zijn. ‘De WHO stelt verder dat de ziekte bij kinderen relatief zeldzaam en mild is. En in het rapport staat ook dat maar weinig kinderen ernstig ziek worden.’ Hoe komt dat? Lees verder in het artikel >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.