Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Update: Engelstalige beslisboom beschikbaar

Er is een Engelstalige versie van de beslisboom beschikbaar. Met de beslisboom kan worden bepaald of een kind naar de kinderopvang of school mag. De beslisboom is verder ook aangepast, omdat quarantaineregels voor volwassenen per 1 december zijn versoepeld.
Foto: Daniela Dimitrova via Pixabay

Omdat de quarantaineregels voor volwassenen per 1 december zijn versoepeld, heeft het RIVM besloten de monitoringsperiode voor kinderen tot en met 12 jaar te verkorten naar 10 dagen (dat was 14 dagen). Deze aanpassing is opgenomen in de Nederlandse en Engelse versie van de beslisboom van 2 december.

BOinK meldt dat er momenteel gewerkt wordt aan een update van de beslisboom vanaf 12 jaar. Deze is binnen enkele dagen te vinden op de website van AJN Jeugdartsen Nederland.

Wijzigingen 30 november

Op 30 november waren al de nieuwe adviezen voor het testen van kinderen, soepelere regels voor huisgenoten van jonge kinderen met koorts of benauwdheid én feedback van gebruikers verwerkt in de beslisboom. Alle wijzigingen van 30 november op een rij:

 • De inleiding is vervangen door een kort overzicht van aandachtspunten die van belang zijn voordat er met de beslisboom wordt gestart.
 • Aan de startvraag is ‘in de afgelopen 10 dagen’ toegevoegd.
 • Bij resultaat ‘Kind blijft thuis’ is toevoegd’ en laat zich (eventueel) testen’. Zie ook de toelichting hieronder.
 • Bij klachten van een huisgenoot wordt er onderscheid gemaakt tussen twee leeftijsdcategorieën:
  • Huisgenoten van 0 jaar t/m groep 2: als het broertje of zusje klachten heeft die passen bij corona én koorts of benauwdheid heeft, hoeft het kind waarvoor de beslisboom wordt doorlopen niet thuis te blijven. Tenzij het broertje of zusje de afgelopen 14 dagen contact heeft gehad met iemand buiten het huishouden die corona heeft, zie de beslisboom.
  • Huisgenoten uit groep 3 of ouder: regels zijn onveranderd.
 • De thuisblijfperiode na een contact met iemand met corona is conform het RIVM advies 14 dagen.
 • De vraag of het kind terugkomt uit een rood of oranje gebied is komen te vervallen.
 • De term ‘neusverkoudheid’ is vervangen door ‘verkoudheidsklachten’. Daarmee volgen we de formulering van het RIVM.
 • Kader ‘Hoe lang moet een kind thuis blijven’ is uitgebreid zodat de regels duidelijker zijn.
 • Kader ‘Wanneer een kind laten testen’ is aangepast conform het laatste advies van het RIVM (zie uitleg hieronder).

Gewijzigd testadvies

Enige tijd is er een tekort aan testcapaciteit geweest waardoor er prioriteiten werden gesteld. De testcapaciteit is nu weer voldoende. Daarom zijn de adviezen voor het testen van kinderen tot en met 12 jaar op Covid-19 (corona) aangepast:

0 jaar t/m groep 2

Kinderen met verkoudheidsklachten en/of koorts/benauwdheid hoeven in principe niet getest te worden. Testen mag wel, maar is geen dringend advies. Testen wordt wel dringend geadviseerd als het kind onderdeel uit maakt van een bron- en contactonderzoek, een uitbraakonderzoek of als het kind ernstig ziek is.

Groep 3 t/m groep 8

Kinderen met alleen verkoudheidsklachten mogen getest worden, maar dat is geen dringend advies. Testen wordt wel dringend geadviseerd als het kind onderdeel uit maakt van bron- en contactonderzoek, een uitbraakonderzoek of als het kind ook koorts en/of benauwdheid heeft of ernstig ziek is. 
 Ongeacht dit testadvies mogen kinderen met klachten op verzoek van bijvoorbeeld de ouders of zorgverlener altijd getest worden.

Bovenstaande informatie is opgenomen in de beslisboom in het kader ‘wanneer een kind laten testen?’. Als het kind onderdeel uitmaakt van een bron- en contactonderzoek of uitbraakonderzoek is het testadvies dringender dan in de andere situaties waarin het kind thuis moet blijven. Testen kan nooit worden verplicht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.