Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén rekeningnummer voor toeslagen uitgesteld

De Belastingdienst krijgt één jaar langer om ervoor te zorgen dat ontvangers van toeslagen met één rekeningnummer staan geregistreerd. Deze operatie had eigenlijk in juli afgerond moeten zijn, maar wegens vertraging moesten tienduizenden mensen wachten op hun toeslagen.
Eén rekeningnummer voor toeslagen uitgesteld
Foto: ANP

Om fraude tegen te gaan, is besloten dat mensen met één rekeningnummer bekend zijn bij de Belastingdienst. Zo is het zeker dat de toeslagen niet in handen komen van mensen die er geen recht op hebben. Ook met kinderopvangtoeslag is in het verleden gefraudeerd.

Kinderopvangtoeslag

In juli had dit systeem in werking moeten treden, maar er ging een hoop mis. Eind januari hadden 32.000 mensen en bedrijven hun toeslagen nog niet ontvangen. Ook gezinnen moesten maanden wachtten op kinderopvangtoeslag. De problemen bij de Belastingdienst kostten de toenmalige staatssecretaris Frans Weekers de kop.

Niet verantwoord

De huidige staatssecretaris Eric Wiebes wil de overgangsperiode verlengen tot juli 2015. Zo heeft de Belastingdienst langer de tijd om aanpassingen door te voeren en te controleren of het doorgegeven rekeningnummer daadwerkelijk op de juiste naam staat. Wiebes vindt het ‘niet verantwoord’ om nu al over te schakelen naar één rekeningnummer per persoon.

Omdat sommige kinderopvangorganisaties de toeslag liever direct van de Belastingdienst ontvangen, konden zij de afgelopen maanden een uitzonderingspositie regelen. Echt veel animo voor deze uitzonderingspositie leek er in het najaar van 2013 nog niet te zijn. 79 organisaties hadden toen een aanvraag ingediend. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.