Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Uitbreiding vaderschapsverlof doorbreekt traditionele rolverdeling’

Over het vaderschapsverlof is de afgelopen tijd veel te doen geweest. Een verruiming van twee naar vijf verlofdagen (vanaf 2019), en plannen om in 2020 zelfs vijf weken (70 procent betaald) vaderschapsverlof in te voeren. Wat vindt ‘de’ Nederlander?
Foto: AdobeStock

Onderzoeksbureau IPSOS heeft in opdracht van Rutgers, Kenniscentrum seksualiteit, onderzocht in hoeverre er onder Nederlanders draagvlak is voor uitbreiding van het vaderschapsverlof. 1026 Nederlanders vulden de door IPSOS opgestelde vragenlijst in, met stellingen over vaderschapsverlof en de verdeling van zorgtaken.

Traditioneel

Hoewel het merendeel van de respondenten vindt dat vaderschapsverlof goed is voor ouder én kind, denkt een behoorlijk aantal nog traditioneel over de zorgrollen van vaders en moeders. Naast dat een kwart van de respondenten vindt dat vrouwen beter voor baby’s kunnen zorgen dan mannen, vindt bijna een vijfde (18 procent) dat de zorg voor kinderen in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de moeder is.

Stereotype

‘De uitbreiding van het verlof is hard nodig om deze stereotyperende rolverdeling te doorbreken. We weten dat een meerderheid van de vaders meer bij hun kinderen willen zijn en moeders meer willen werken. Er is ook geen enkel wetenschappelijk bewijs dat vrouwen beter voor baby’s zouden zorgen dan mannen. Dus de invoering van dit verlof is een goede impuls om ook in Nederland gelijkwaardig ouderschap te krijgen’, zegt Ton Coenen, directeur Rutgers.

Solo-care

Coenen pleit voor een doorbreking van de traditionele rolverdeling, bijvoorbeeld door vaders het verlof op te laten nemen ná het zwangerschapsverlof van de moeder. ‘De overheid en werkgevers zouden deze zogenoemde solo-care moeten stimuleren.’

Gelijk verdelen

63 procent van de ondervraagden vindt dat betaald vaderschapsverlof ouders helpt zorgtaken gelijk te verdelen. Bovendien denkt 65 procent van de respondenten dat het goed is voor de ontwikkeling voor het kind als vaders meer tijd besteden aan zorg en opvoeding. Maar liefst een vijfde (20 procent) van de respondenten onder de 35 jaar zou een kinderwens uitstellen door de invoering van vaderschapsverlof. Coenen: ‘Een bijeffect dat we niet voorzien hadden, maar het laat ook zien hoe belangrijk mensen dit verlof vinden.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.