Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uit de praktijk: 24-uursopvang voor marinepersoneel in Den Helder

Overal in het land komt de 24-uursopvang nu volop op gang. Waar het eerst even kijken was hoeveel ouders behoefte hebben aan deze vorm van noodopvang, biedt SKDH in Den Helder al sinds de sluiting van de reguliere kinderopvang 24-uursopvang aan kinderen van zorg- en marinepersoneel.
Mariniers helpen mee met de inrichting van de 24-uursopvang van SKDH. Foto via SKDH

Het aantal ouders dat gebruik maakt van de 24-uursopvang bij Stichting Kinderopvang Den Helder is vergeleken met veel andere kinderopvangorganisaties hoger. Dat komt vooral omdat veel klanten een cruciaal beroep hebben in de zorg, met wisselende werktijden. Zo hebben de zorgpartners van SKDH bijvoorbeeld ruim 11.000 medewerkers.

Koninklijke Marine

Ook is in Den Helder de landelijke basis van de Koninklijke Marine gevestigd. SKDH-bestuurder Joost Korver maakt mee dat vader in de zorg werkt en moeder als militair op een Marineschip voor langere tijd vertrekt op missie. De Zeeland en Karel Doorman zijn net weg om ondersteuning te bieden in het Caribisch gebied. ‘Het is dan ontzettend belangrijk dat wij ouders direct kunnen ontlasten en hen kunnen verzekeren dat wij de zorg voor een groot deel overdag of ’s nachts overnemen’, vertelt Korver. ‘Opa’s en oma’s kunnen nu niet altijd meer de zorg voor kinderen overnemen.’

Noodopvang

SKDH schakelde snel na de sluiting van de reguliere kinderopvang op 16 maart. Binnen een week waren er verschillende noodopvanglocaties geopend, waar al direct 162 kinderen werden opgevangen. Inmiddels gaan er ook kinderen naar de 24-uursopvang, waar zij ’s nachts blijven slapen.

Snel schakelen

De website van de kinderopvangorganisatie is volledig ingericht om snel kinderen te kunnen plaatsen in de noodopvang. Zo is er een knop “Noodopvang cruciale beroepen” en “Noodopvang zorgmedewerkers”. Korver: ‘Met een verklaring werkgever (anders dan een werkgeversverklaring) krijgen ouders met een cruciaal beroep snel bewijs dat zij een cruciaal beroep uitvoeren. Zorgorganisaties werken met een centrale verklaring, die geldig is voor de medewerkers die aangesloten zijn bij deze organisaties en gebruik maken van noodopvang.’

Villa Willemina

Villa Willemina in Purmerend is een van de noodopvanglocaties van SKDH. Deze locatie is, ook vóórdat de coronacrisis in Nederland begon, het hele jaar open, zeven dagen per week van 06.30 tot 23.30 uur. Deze locatie zit onder één dak met een verzorgingshuis van De Zorgcirkel. Jong en oud trekken samen op. ‘Vanwege besmettingsgevaar kan dat nu niet’, vertelt Korver. ‘Maar ook nu toveren de kinderen een lach op de gezichten van de ouderen, die op gepaste afstand in hun tuin of op balkon zitten. Dat is heel mooi om te zien.’ Het slapen op deze opvanglocatie zijn een aantal kinderen al gewend; zij lagen al in bed als hun moeder of vader na een late dienst in het ziekenhuis het kind op kwam halen. Ook voor de coronatijd.

‘Iedereen zet zijn schouders eronder’

Korver is blij met hoe zijn collega’s de noodopvang runnen. ‘Iedereen zet zijn schouders eronder. We hebben relatief weinig zieke medewerkers, waardoor we heel veel kinderen kunnen voorzien van noodopvang nu ouders alle zeilen bij moeten zetten met hun werk in de zorg, bij de Marine of in andere cruciale sectoren. En de kinderen? Die vragen thuis wanneer ze weer naar de opvang mogen. En of ze bovenin het stapelbed mogen slapen op de 24-uursopvang. Ze vinden het leuk om hier te komen. We hopen vooral ook dat we er voor hen iets moois van kunnen maken, ondanks de spannende tijden voor iedereen.’

Samenwerking

Ook ontstaan er unieke samenwerkingen. Zo kwam marinepersoneel bedden brengen voor de 24-uursopvang (zie foto’s). Korver: ‘Wel maken we ons op dit moment zorgen als de noodopvang op korte termijn ophoudt te bestaan en de werkdruk bij zorgmedewerkers en defensie (om meer te werken dan normaal) aanhoudt, zoals we vaak horen van zorgmedewerkers.’

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.