Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweetalig opvoeden beïnvloedt brein baby

Tweetalig opvoeden beïnvloedt brein baby

Een tweetalige opvoeding heeft een aantoonbare invloed op de hersenen van baby’s. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt. Tot een jaar na de geboorte blijft het babybrein gevoelig voor vreemde woorden. Hersenen die met één taal worden geconfronteerd reageren na tien maanden nauwelijks nog op woorden en klanken uit een andere taal.

Fascinerend
‘Het tweetalige brein is fascinerend, omdat het menselijke vermogen om flexibel te denken er in wordt weerspiegeld’, verklaart hoofdonderzoekster Patricia Kuhl. ‘Tweetalige baby’s leren al heel snel dat objecten en gebeurtenissen twee namen hebben. Ze kunnen heel makkelijk switchen tussen deze verschillende etiketten. Dat is meteen een goede oefening voor hun brein’, aldus Kuhl. De onderzoekers maakten hersenscans van baby’s die naar achtergrondgeluiden in verschillende talen luisterden. De kinderen waren allemaal tussen de zes en twaalf maanden oud. Gedurende deze periode stelt het menselijk brein zich in op de geluiden van de moedertaal.

Flexibel
Volgens de onderzoekers suggereren de uitkomsten van het onderzoek dat het brein van een tweetalig kind gedurende een langere periode flexibel blijft op taalkundig gebied. ‘Bij kinderen die maar met één taal worden opgevoed, vernauwt het taalkundig bewustzijn zich aan het einde van het eerste levensjaar’, aldus onderzoeker Adrian Garcia-Sierra. ‘Bij tweetalige baby’s gebeurt dit waarschijnlijk pas later.’

Bron: Nu.nl
Foto: Stock.XCHNG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.