Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tropische Jopie krijgt Leespluim mei 2019

Het kinderboek Tropische Jopie krijgt de Sardes-Leespluim van de maand mei 2019. De jury koos dit boek vanwege het goed opgebouwde verhaal, waarin op een ongedwongen manier thema's als vriendschap en waardering aan bod komen. Bij het boek zijn nu activiteiten beschikbaar.

Tropische Jopie is de held en hoofdpersoon in dit onderwater-verhaal. Samen met zijn vrienden Katja de krab en Zeno de zeeslak speelt hij allerlei spelletjes. Vooral in visstoppertje is Jopie keigoed, niemand kan zich beter verstoppen. Toch zit Jopie iets dwars. De verwaande tropische vissen met hun prachtige kleuren en staarten halen hun neus op voor de spelletjes van de met minder uitbundige kenmerken bedeelde Jopie en zijn vrienden. Ze willen nooit meedoen.

‘Visstoppertje’

Totdat Jopie zich met de hulp van Katja en Zeno omtovert in een tropische vis met flamboyante staart. De tropische vissen vinden hem nu wel interessant. Maar dan verschijnt Adje Aal die verschrikkelijke trek heeft in felgekleurde vissen met lange zwiepstaarten. Bijna heeft hij Jopie te pakken, die zich gelukkig net op tijd kan verstoppen. Adje Aal heeft het nakijken en de tropische vissen spelen vanaf die dag samen met Jopie en zijn vrienden visstoppertje.

Acceptatie

‘Jopie vindt het belangrijk dat de tropische vissen hem accepteren. Zijn vrienden Zeno de zeeslak en Katja de krab hebben daar geen behoefte aan maar blijven Jopie steunen en redden hem van Adje de Aal. De verwaande tropische vissen krijgen na de redding van Adje de Aal toch waardering voor Jopie en zijn vrienden. De verschillen vallen weg. En dat alles met weinig woorden in een taal vol verbeelding, binnenrijm en alliteratie. Net zo rijk en uitbundig als de illustraties’, stelt het juryrapport.

Ook nieuwsgierig geworden naar het boek? Bekijk het juryrapport. Aan de slag met bijbehorende activiteiten? Dat kan! Klik hier

Maandelijks wordt een kinderboek voor jonge kinderen (0-6 jaar) bekroond tot Leespluim van de maand. Met deze Leespluim wil Sardes professionals die met jonge kinderen werken inspireren om de mooiste boeken te lezen met de kinderen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.