Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Torenhoge leges ‘doodsteek’ voor nieuwe gastouderopvang in Zaanstad

Een opmerkelijk verhaal: in de gemeente Zaanstad stegen de leges voor de registratie van een nieuwe gastouderopvang van 0 euro (vóór 2020) naar 793,95 euro in 2022. Ruud Oosthuizen, franchisenemer van gastouderbureau ViaViela in Krommenie, reageert met ontsteltenis en is bang dat de opgeschroefde leges de doodsteek worden voor nieuwe gastouderopvang.
torenhoge-leges-doodsteek-voor-nieuwe-gastouderopvang-in-zaanstad
Eisenhans / Fotolia

Dat meldt Zaandstad.nieuws.nl.

Het bijzondere van dit verhaal is dat de leges vóór 2020 nog 0 euro bedroegen. In 2020 werd dat 250 euro, in 2021 253,75 euro en in 2022 is dat bedrag meer dan verdriedubbeld naar 793,95 euro. Dat kan voor nieuwe gastouders een te hoge drempel zijn om een gastouderopvang te openen.

Geen begrip voor hoge leges

Oosthuizen zegt tegen Zaanstad Nieuws daar geen begrip voor te hebben ‘in een periode dat kinderopvangplekken nauwelijks voorhanden zijn, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang vaak lange wachtlijsten hanteren én er een overschot aan vacatures is, maar de ouders de opvang niet rond kunnen krijgen’. In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij dat ouders die momenteel kinderopvang nodig hebben, vaak uitkomen bij gastouderopvang omdat daar over het algemeen nog wél plek is. Ook wordt de kleinschaligheid van deze vorm van kinderopvang op prijs gesteld door ouders.

Flexibele gastouderopvang

Zeker in de coronapandemie kwam het belang van flexibel gastouderopvang naar voren. ‘Gastouderopvang is soms ook de enige optie voor ouders die bijvoorbeeld in de zo belangrijke zorg werkzaam zijn en met flexibele en ongewone werktijden te maken hebben,’ stelt Oosthuizen.

‘Doodsteek’

Maar deze leges zullen nieuwe gastouders flink afschrikken. ‘Wat voor een kinderdagverblijf met vele tientallen ouders en daardoor een veelvoud aan opvangplekken misschien al als een bezwaarlijke last gezien wordt is voor een gastouder, of het bureau dat daar maar maximaal vijf kinderen kan plaatsen, gewoonweg niet op te brengen.’

Hij vreest dat de opgeschroefde leges de doodsteek worden voor nieuwe gastouderopvang en vraagt om een heroverweging van het tarief.

ViaViela en BK trekken aan de bel

Waarom de gemeente de leges heeft verhoogd is ‘volstrekt onduidelijk’, reageert ook Hubèr Agterberg, eigenaar van ViaViela. ‘Zowel ViaViela als de Brancheorganisatie Kinderopvang hebben inmiddels richting de wethouder gereageerd en gevraagd of deze leges teruggebracht kunnen worden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.