Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezicht kinderopvang en onderwijs beter op elkaar afstemmen

Kinderopvangeigenaren en schooldirecteuren ondervinden in de praktijk knelpunten om tot geïntegreerde voorzieningen te komen. Minister Asscher legt uit wat er gebeurt om deze knelpunten in kaart te brengen en te verhelpen.
Het ministerie heeft de afgelopen jaren de gemeenten Nijmegen
Het ministerie heeft de afgelopen jaren de gemeenten Nijmegen

Toezichthouders in de kinderopvang en het onderwijs moeten hun inspectie meer op elkaar afstemmen, anders komen integrale kindcentra (ikc) in de knel. Dit adviseerde minister Asscher van Sociale Zaken afgelopen najaar nadat GGD GHOR en de Inspectie van het Onderwijs een tussentijds rapport over ikc’s hadden ingediend. De beide toezichthouders zijn sindsdien aan de slag gegaan om beter samen te werken, te beginnen bij het overlappende thema VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie). Volgens minister Asscher zijn er nu, maanden later, belangrijke stappen gezet in de wederzijdse informatie-uitwisseling.

Oordeel VVE

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een kinderdagverblijf dat deel uitmaakt van een integraal kindcentrum een compleet andere beoordeling voor VVE krijgt dan de basisschool binnen het ikc. Het is de bedoeling dat inspecteurs zich, voorafgaand aan een inspectie bezoek, informeren over het oordeel van de andere toezichthouder. Minister Asscher is positief gestemd over deze toenadering en denkt dat het de aanzet vormt voor meer samenwerking tussen de beide toezichthouders.

Wet kinderopvang

Vooralsnog lopen ikc’s nog altijd tegen een aantal belemmeringen aan. GGD GHOR en de Inspectie van het Onderwijs lieten in hun tussentijdse rapportage weten dat het niet mogelijk is om een integraal toezichtkader vorm te geven omdat daarvoor de wetgeving aangepast moet worden.

‘Tal van initiatieven laten zien dat samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs binnen de huidige wettelijke kaders heel goed mogelijk is.’ Dit zeiden minister Asscher en staatssecretaris Sander Dekker. Lees meer >>

Beroepskracht-kindratio

Minister Asscher denkt dat de belemmeringen die er nog zijn opgelost kunnen worden. Bij zijn voorstellen voor het herijken van kwaliteitseisen voor de kinderopvang wordt een verruiming van de beroepskracht-kindratio en de maximale groepsgrootte genoemd. Zo kunnen bso’s en ikc’s beter maatwerk bieden. Andere knelpunten kunnen de partijen prima zelf oplossen, vindt de minister. De oudercommissie van de kinderopvang en de medezeggenschapsraad van de school kunnen bijvoorbeeld prima geïntegreerd worden.

Experimenteren

Het ministerie heeft de afgelopen jaren gemeenten ruimte gegeven om te experimenteren met sluitende dagarrangementen voor kinderen. Dit is een verdeeld succes. In de deelnemende gemeenten Nijmegen, Wijchen en Zaanstad zijn er qua tijd wel sluitende arrangementen ontwikkeld, maar er is nog geen sprake van een inhoudelijke doorlopende leerlijn. De gemeenten zetten daarom nu in op ontwikkelarrangementen. Dit aanbod komt niet alleen ten goede aan kinderen die al naar de bso gaan, maar ook aan kinderen die dit niet doen. Het doel is om segregatie in de wijk te voorkomen.

Niet-bso-kinderen

De drie gemeenten ervaren knelpunten in de kosten van het ontwikkelen van deze arrangementen voor alle kinderen. Voor een deel van de ouders die geen klant zijn bij de kinderopvang, blijken de kosten toch te hoog omdat er moet worden voldaan aan de regels uit de Wet kinderopvang. Wijchen en Zaanstad gaan dit schooljaar nieuwe kwaliteitseisen testen die bedoeld zijn voor zowel bso-kinderen als niet-bso-kinderen.

Kinderopvangtoeslag

Een ander experiment ‘integraal dagarrangement’ heeft tot nu toe nog geen geschikte kandidaten opgeleverd. In dit experiment werden samenwerkende scholen en kindercentra in de gelegenheid gesteld om dagarrangementen te bieden waarbij opvang tussen de onderwijsblokken plaatsvindt met behoud van recht op kinderopvangtoeslag. Maar van de drie aanvragen werd er geen gehonoreerd. Vooral de gestelde eis dat de overheidsbijdrage in de vorm van kinderopvangtoeslag niet toeneemt op het moment dat wordt deelgenomen aan het experiment bleek in de praktijk niet haalbaar.

Bekijk hier de Rapportage afstemming toezicht op geïntegreerde voorzieningen voor onderwijs en opvang:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.