Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toenemende onrust bij Belastingdienst over toeslagenaffaire

De top van de Belastingdienst zou drie hoge ambtenaren vorig jaar hebben beloofd hen niet te straffen als ze meewerkten aan een onderzoek naar de toeslagenaffaire. Inmiddels zijn vier ambtenaren die waren betrokken bij de zaak op non-actief gesteld. Hierover is bij de Belastingdienst veel onrust ontstaan.
Pieter Omtzigt (CDA) en staatssecretaris Van Huffelen tijdens een debat over de toeslagaffaire. Foto ANP Bart Maat

Dat blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws en Trouw en van de Volkskrant. De zaak is een nieuw hoofdstuk in de De toeslagenaffaire waarbij de Belastingdient ouders dupeerde door de kinderopvangtoeslag ten onrechte stop te zetten.

Jaap Uijlenbroek, destijds de hoogste baas van de Belastingdienst, beloofde drie ambtenaren van het fraudeteam  vorig jaar dat er geen disciplinaire maatregelen zouden volgen en dat gesprekken geheim zouden blijven. Uijlenbroek beloofde ook dat er geen acties zouden volgen tegen individuele ambtenaren. Dit omdat er geen sprake was van ‘verwijtbaar handelen’ en omdat men kon ‘uitsluiten dat er sprake is van ambtsmisbruik of plichtsverzuim’.

Ongebruikelijke stap

Niettemin deed het ministerie van Financiën onlangs aangifte tegen de Belastingdienst. Dit is een zeer ongebruikelijke stap die de staatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief namen onder druk van de Tweede Kamer.

Vervolgens zijn er onlangs vier ambtenaren op non-actief gesteld. Hierover is veel onrust ontstaan bij de Belastingdienst. ‘Het is ongelooflijk dat de politiek hier iets afdwingt zonder de uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek af te wachten,’ zegt een vakbondsbestuurder tegen de Volkskrant. ‘Normaal ben je onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar deze leidinggevenden worden alvast gedwongen op te stappen. Zonder enige rechtsgrond, alleen omdat de politiek zich wil indekken.’

Vandaag vindt in de Tweede Kamer opnieuw een debat plaats over de toeslagenaffaire.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.