Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename tienerscholen voor kinderen van 10-14 jaar

Het aantal tienerscholen dat meedoet aan een pilot van de overheid wordt verdubbeld van zes naar twaalf scholen. De scholen zijn bedoeld voor kinderen van 10-14 jaar om de overstap van basisschool naar de middelbare school te vergemakkelijken.
iStock

Na Amsterdam, Gorinchem, Ridderkerk, Zwolle, Groningen en Zetten volgen er speciale tienerscholen in Rotterdam, Dordrecht, Nijmegen/Groesbeek, Sneek, Emmeloord en Horst. De regering wil meer ruimte maken voor het oprichten van deze scholen om te kijken of de scholen aan een behoefte voldoen. De twaalf scholen worden gevolgd en de tevredenheid van ouders, leerlingen en docenten wordt gepeild.

Taalachterstanden

Voor sommige kinderen is de overgang van de basisschool naar de middelbare school een grote stap. Soms zijn leerlingen nog niet toe aan de stap naar de middelbare school. Bijvoorbeeld vanwege problemen thuis of omdat kinderen een taalachterstand hebben. Een speciale tienerschool tussen de basisschool en de middelbare school in kan de stap vergemakkelijken.

Samenwerking basis- en middelbare scholen

In zo’n tienerschool werken basisschool en middelbare school nauw met elkaar samen. Er zijn verschillende vormen: soms vinden alle lessen plaats op de middelbare school. Het komt ook voor dat de twee scholen één gebouw delen. Zowel leerkrachten van de basis- als de middelbare school geven er les.

Onderwijsskwaliteit

Minister Arie Slob van Onderwijs wil met de pilot onderzoeken welke opzet het beste werkt. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de tevredenheid van alle betrokkenen, maar ook of de onderwijskwaliteit op niveau blijft. Succesfactoren worden in kaart gebracht, net als eventuele problemen waar de scholen tegenaan lopen. In 2020 worden de resultaten van de pilot in een eindrapport gepresenteerd.

Tieners zijn in de minderheid op de bso, maar ze zijn er wel. Wat moet je als bso doen om deze 10+’ers tevreden te houden? Jacqueline Butti, pedagogisch medewerker, legde in een blog uit hoe zij dat doet: omgaan met enigszins dwarse pubers. ‘Ze ploft op de draaistoel –van de leiding- achter het bureau- van de leiding en bladert met een blik van totale onverschilligheid door de papieren -van de leiding. Puber in da house!’ Lees deze blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.