Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips voor instroom en behoud personeel in de kinderopvang

De krapte op de arbeidsmarkt in de kinderopvang komt deels door de krimp van enkele jaren geleden. Ook spelen factoren buiten de kinderopvang mee, zoals de werkgelegenheid in heel Nederland. Toch kunnen kinderopvangorganisaties de instroom en het behoud van personeel verbeteren, bijvoorbeeld door zich duidelijker te profileren, door het wervingsproces te versnellen en door een goed werkgever te zijn.
iStock

Dat blijkt uit een onderzoek dat FCB heeft gedaan naar de krapte op de arbeidsmarkt in de kinderopvang.

FCB deed het onderzoek in opdracht van het platform Kinderopvang werkt! en gebruikte daarvoor een aantal casestudies binnen organisaties in de kinderopvang en een bijeenkomst met werknemers personeelszaken in de kinderopvang. Tijdens de bijeenkomst werd ook een mini-enquête gehouden.

Oorzaken krapte arbeidsmarkt

Het rapport beschrijft de oorzaken van de krapte op de arbeidsmarkt. De onderzoekers concluderen dat de krapte op de arbeidsmarkt in de kinderopvang nog steeds veroorzaakt wordt door de krimp van enkele jaren geleden. Er was een aantal jaren geleden minder vraag naar kinderopvang, enerzijds doordat minder mensen aan het werk waren en anderzijds deels door gewijzigd overheidsbeleid voor de financiering van de kinderopvang.

‘Medewerkers die destijds de branche moesten verlaten komen mondjesmaat terug in de branche en in de opleidingen zitten nu minder mensen dan er in de branche aan het werk kunnen,’ is één van de conclusies.

De heftige schommelingen in de vraag naar kinderopvang liggen volgens de onderzoekers buiten de invloedssfeer van de branche. Deze worden vooral bepaald door de werkgelegenheid in heel Nederland en overheidsbeleid op het gebied van (financiering van de) de kinderopvang.

Negatief imago

De betrokken organisaties geven in het onderzoek aan dat de kinderopvang te kampen heeft met een negatief imago als werkgever, wat doorwerkt in een negatief advies van ROC’s en ouders aan kinderen die op het punt staan een keuze te maken voor hun beroep.

Kinderopvangorganisaties zien medewerkers daarnaast ongewenst vertrekken, door bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden elders, onvoldoende autonomie in het werk, een (te) hoge verwachting over flexibiliteit, reisafstand, kleinere contracten, minder balans tussen werk en privé en te veel administratieve last.

Krappe arbeidsmarkt in grote steden

De krapte op de arbeidsmarkt wordt meer ervaren bij kinderopvangorganisaties in de grote steden, en dan vooral in de Randstad. Voor de krapte op de bso worden specifieke oorzaken genoemd, waaronder vooral de kleine contracten die medewerkers daar krijgen. Dit komt veelal niet overeen met de waar veel medewerkers naar op zoek zijn. Uit het onderzoek is gebleken dat een deel van de organisaties hier wel serieus mee aan de slag is gegaan.

Tips voor een betere instroom

Ook signaleren de onderzoekers oplossingen om instroom en behoud van werknemers te verbeteren. Zo blijkt een betere profilering van de organisatie en meer wervingskracht, door inzet van recruiters, goed te werken. Ook helpt het stroomlijnen en versnellen van procedures en wordt met succes gebruik gemaakt van werving door hun medewerkers. Door meer mensen toe te laten via zij-instroom en hen op te leiden wordt het aanbod ook groter. Een oplossing voor de algehele krapte kan zijn om beter samen te werken met de ROC’s.

Behoud personeel

De oplossingen voor het behoud van personeel liggen volgens de onderzoekers in ‘goed werkgeverschap met meer aandacht voor medewerkers en hun behoeften, het vergroten van de ontwikkelings- en doorstroommogelijkheden, implementatie van de ‘employee journey’, het vergroten van de inspraak en invloed van medewerkers en het sneller bieden van vaste contracten met vaste uren.’

Het FCB heeft een infographic gemaakt met 10 tips om instroom in de kinderopvang te vergroten.

Lees hier het volledige rapport ‘Oorzaken van en oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt in de kinderopvang’>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.