Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips voor een groener schoolplein

Nederland moet af van alle ‘grijze’ schoolpleinen, waar kinderen meer zijn gericht op competitie en waar meer wordt gepest dan op groene schoolpleinen. Deze oproep deden IVN Natuureducatie en Jantje Beton aan het begin van het nieuwe schooljaar. Natuurrijke, groene schoolpleinen zijn niet alleen beter voor de gezondheid, beweging en concentratie; kinderen maken er ook meer vrienden en voelen zich zelfverzekerder. IVN ontwikkelt daarom veel activiteiten en bundelt informatie voor het primair onderwijs.
Een van die activiteiten was om basisschoolkinderen te vragen na hun bezoek aan de Speeldernis, welke tips zij kunnen meegeven voor een groener schoolplein. Hier zijn hun tips:

Tip 1: Losse onderdelen

Zorg voor losse onderdelen op het plein, zoals takken, stenen en blaadjes. Leerlingen zien daar eindeloze mogelijkheden in: hutten bouwen, mandala’s maken, fantasiespellen met ‘zwaarden’ of dammetjes bouwen.

Tip 2: Een klim-of klauterparcours

Leg een parcours aan met bijvoorbeeld boomstammen om over te balanceren – het liefst boven het water, of met stenen om op te springen en touwen om aan te hangen. Als het maar uitdagend is.

Tip 3: Planten en bomen

Wat ook absoluut niet op het schoolplein mag ontbreken zijn planten en bomen. Bomen zorgen voor schaduw en met (de juiste) planten trek je veel beestjes aan, zodat leerlingen op het schoolplein diertjes kunnen zoeken. Zet de loeppotjes maar klaar!

Tip 4: Groene verstopplekken

Een plek om je even terug te trekken is fijn. Daar kan een wilgentunnel of een doolhof van wilgentenen voor zorgen.

Tip 5: Eetbaar groen

Iets eetbaars is ook welkom op het schoolplein, bijvoorbeeld in de vorm van een moestuin. Vooral aardbeien zijn populair!

Tip 6: Buitenlokaal

Een schoolplein is niet alleen om te spelen als het aan de kinderen ligt, buiten leren staat ook hoog op het wensenlijstje. Met een buitenlokaal kan er gemakkelijker en vaker buiten les gegeven worden. Kleed het aan met een krijtbord, bankjes en een tarp voor schaduw.

Tip 7: Klimboom

Wie durft er de boom in? Een klimboom is de ideale plek om grenzen te verkennen.

Tip 8: Zand en water

Verschillende ondergronden zorgen voor divers speelplezier. Met zand en water willen de leerlingen lekker kliederen!

Lees meer over groene schoolpleinen >>>

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.