Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tip: animatie die helpt bij praten over stress met vluchtelingenkinderen

Vluchtelingenkinderen hebben een hoop gezien en meegemaakt wat kan leiden tot (langdurige) stress. Deze animatie legt uit wat de impact van stress kan zijn op een kind en wat langdurige stress kan doen met de ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast laat het zien hoe professionals (of ouders) kinderen kunnen helpen bij het omgaan met deze stress.
animatie stress window of tolerance
Beeld: animatie Stress window of tolerance

Als kinderen gesteund, gekalmeerd en getroost worden door een volwassene die ze vertrouwen, kunnen kinderen best veel aan, ook heftige stressmomenten. In de psychologie wordt de zone waarbinnen iemand stress goed aan kan de ‘window of tolerance’ genoemd. Zolang de stress binnen dit raam blijft, is er niets aan de hand en functioneert iemand goed. Loopt de stress te hoog op of duurt het te lang, dan schiet de stress buiten het raam. Bij kinderen gebeurt dat makkelijker als er geen volwassene is die ze kalmeert.

Getraumatiseerd

De kinderen die nu vanuit Oekraïne (maar ook vanuit Rusland) naar Nederland komen, hebben in korte tijd veel nare dingen meegemaakt. Zo’n ervaring kan zo ingrijpend zijn en zo’n overweldigend gevoel van angst, hulpeloosheid en doodsangst veroorzaken, dat het kind getraumatiseerd raakt. Hevige of langdurige stress kan – zeker als het op jonge leeftijd speelt – het hele stresssysteem ontregelen. De animatie over de window of tolerance kan helpen om te praten over stress en wat je kunt doen. De Nederlandstalige animatie is ontwikkeld door Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels. Er ook een versie in het Russisch en in het Oekraïens.

Animaties

Wil jij meer leren over hoe je steun kan bieden aan vluchtelingenkinderen? Augeo heeft een gratis online cursus voor professionals ontwikkeld >>

Bron: Augeo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.