Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien tips dagarrangementen voor minister Kamp

Tips

 

Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp kreeg woensdag op het Jaarcongres Brede Scholen tien tips uitgereikt om dagarrangementen voor alle kinderen in Nederland mogelijk te maken. Deze adviezen zijn samengesteld door het project Andere Tijden en de Werkgroep Onderwijs Kinderopvang.

Ruimte voor innovatie
In de tien adviezen wordt onder meer gepleit voor ruimte voor innovatie in het veld, flexibilisering van school- en vakantietijden, aanpassen van de onderwijshuisvesting, screenen van conflicterende wet- en regelgeving en onderbrengen van jeugddossiers bij één bewindspersoon. De tips zijn niet alleen gericht op de rijksoverheid, maar ook op de lokale overheid, sectororganisaties en het onderwijs en de kinderopvang zelf.

Lokale initiatieven
In steeds meer gemeenten wordt gewerkt met geïntegreerde kindvoorzieningen. Sommige gemeenten experimenteren met complete dagarrangementen van onderwijs en opvang of de schooltijden worden aangepast. Minister Kamp maakte op het brede schoolcongres tevens bekend dat drie gemeenten de komende jaren worden ondersteund bij het ontwikkelen van dagarrangementen. Vanaf 2013 start er bovendien een nieuw experiment waar tien kinderopvangorganisaties in samenwerking met één of meerdere basisscholen aan mee mogen doen.

De tien adviezen op een rij:

  1. Geef richting
  2. Werk vanuit de wensen en behoeften van kinderen en ouders
  3. Investeer in innovatie
  4. Nieuwe tijden voor onderwijs en opvang
  5. Stimuleer samenwerking van professionals
  6. Denk in ruimte voor kinderen
  7. Maak de weg vrij
  8. Bundel beleid en middelen
  9. Hef de versnippering in beleidsinitiatieven op
  10. Organiseer onderzoek, kennisdeling en netwerkvorming

Bron: Andere tijden in onderwijs en opvang / Werkgroep Onderwijs Kinderopvang
Foto: ANP

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.