Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien iPad-scholen starten na de zomer

Na de zomer stappen tien basisscholen in Nederland over op het iPad-concept. Een jaar geleden gaf Maurice de Hond het startschot voor deze zogenoemde Steve Jobs-scholen, waar het onderwijs draait om de iPad en waar lestijden niet vaststaan.
Tien iPad-scholen starten na de zomer
Foto: ANP Photo

Twee scholen in Sneek en Breda gaan vanaf komend schooljaar helemaal werken volgens de methode van Maurice de Hond, ook wel O4NT-methode genoemd (Onderwijs voor Nieuwe Tijd). De andere scholen in Almere, Amstelveen, Amsterdam, Bernisse en Emmen voeren een deel van het O4NT-concept door.

Innovatie

Alle kinderen op dit type school krijgen de beschikking over een eigen iPad. Naast reguliere vakken is er op deze scholen aandacht voor innovatie, creativiteit, flexibiliteit en teamwerken. Van ouders wordt een actieve rol verwacht.

Van onderwijs naar opvang

Op scholen die helemaal volgens de methode gaan werken, staan de lesuren niet vast. Ook een vast lokaal en een eigen leerkracht zijn niet aan de orde. De school moet open zijn van 7.30 tot 18.30 uur, maar onderwijs vloeit over in opvang en andersom. Leerlingen zijn ook niet langer meer gebonden aan schoolvakanties.

iPad-gebruik

De afgelopen maanden heeft O4NT financiële steun ontvangen van bedrijven zoals Vodafone. Die wordt gebruikt om kinderen en ouders die het niet kunnen betalen een iPad te geven. Via peil.nl, het opiniekanaal van Maurice de Hond, is uitgezocht hoeveel kinderen gebruik maken van iPads. Vier van de tien kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud zijn regelmatig aan de slag met een iPad. Stijgt het aantal in dit tempo verder, dan gebruikt over drie jaar driekwart van alle kinderen met regelmaat een iPad.

Toekomst

De initiatiefnemers van de iPad-school verwachten dat er in 2014 voor veel meer kinderen een O4NT-school op fietsafstand is. Zij voeren veel gesprekken met schoolbesturen in heel Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.