Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien dagen uitgetrokken voor hoger beroep zedenzaak

Zedenzaak

Het gerechtshof in Amsterdam heeft tien dagen uitgetrokken voor de behandeling van het hoger beroep van de Amsterdamse zedenzaak tegen hoofdverdachte Robert M. en zijn echtgenoot Richard van O. De eerste zitting vindt plaats op 5 maart, ook zijn er drie dagen uitgetrokken voor het spreekrecht van de ouders van de slachtoffertjes. Die zittingen vinden achter gesloten deuren plaats.

Robert M. kreeg in mei achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken en filmen van zeer jonge kinderen. Van O. kreeg zes jaar celstraf, omdat hij volgens de rechtbank medeplichtig was aan het misbruik. Zowel het Openbaar Ministerie als de beide verdachten gingen in hoger beroep.

Kinderdagverblijven
M. heeft bekend 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt, justitie vervolgt hem voor 67 gevallen van misbruik. Hij liep in 2010 tegen de lamp doordat hij het misbruik filmde en de bestanden via internet deelde met pedofielen elders in de wereld. Het beeldmateriaal dook op in een Amerikaans onderzoek naar misbruik. M. was voor zijn arrestatie werkzaam op Amsterdamse kinderdagverblijven en als privéoppas. Van O. wist wat zijn man uitspookte en speelde een faciliterende rol.

Paleis van Justitie
De behandeling in hoger beroep vindt plaats in het nieuwe Paleis van Justitie op IJdock in Amsterdam. Het zijn daarmee de eerste zaken die op deze locatie worden behandeld, meldde het gerechtshof.

Getuigen
De onderzoeksrechter in hoger beroep heeft inmiddels getuigen gehoord. Daarnaast is Robert M. geobserveerd in een forensisch psychiatrisch centrum. De rapportage moet voor de behandeling van de zaak klaar zijn. Tot die tijd blijven M. en Van O. vastzitten, bepaalde het hof.

Op de foto: Wim Anker, een van de advocaten van hoofdverdachte Robert M in gesprek met Tjalling van der Goot.

Bron: ANP
ANP Photo, Bas Czerwinski

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.