Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Teveel kleuters in Amsterdam leidt tot wachtlijsten

Wachtlijst

De wachtlijsten voor basisscholen in de Amsterdamse binnenstad waren al lang, maar worden steeds langer. Ook in Amsterdam-Zuid zijn basisscholen steeds vaker aangewezen op lotingssystemen. Komend schooljaar kunnen 74 Amsterdamse kinderen niet terecht op de basisschool van hun keuze.

Dit vermeldt het NRC Handelsblad. Ook portefeuillehouder Onderwijs van stadsdeel centrum, Roeland Rengelink, geeft toe ‘dat het probleem nog nooit zo groot is geweest als nu’. ‘Voorheen konden we nog wel plekken voor de kleuters vinden, maar toen ging het nog om een tiental kinderen.’

Stijgend geboortecijfer
De prognose is dat dit probleem de komende jaren alleen maar groter wordt. Het geboortecijfer van Amsterdam stijgt en door de crisis verhuizen steeds minder mensen. Bovendien kiezen steeds meer ouders er bewust voor om hun kind te laten opgroeien in de binnenstad. ‘Mensen vinden het hier prettig wonen’, aldus Rengelink.

Haagse maatregelen
De Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven besloot onlangs dat ouders hun kinderen niet voor het eerste jaar mogen aanmelden voor een basisschool. Volgens haar kwam het zelfs voor dat ouders met een foto van een embryo in de hand zich al gingen inschrijven voor een school. Omdat zij dit bij meerdere scholen deden, vervuilden de wachtlijsten en hadden scholen geen zicht meer op de verhouding tussen vraag en aanbod. Het is voor het eerst dat een gemeente zich bemoeit met de aanmelding op scholen.

Utrecht en Rotterdam
In Rotterdam en Utrecht komt het ook voor dat kinderen voor een basisschool in hun eigen wijk worden uitgeloot. ‘Maar in absolute zin is er geen tekort aan plaatsen op de basisschool’ zegt onderwijswethouder van Rotterdam Hugo de Jonge. In Utrecht zijn er alleen wachtlijsten in kinderrijke wijken als Terwijde en de vinexwijk Leidsche Rijn.

Extra klassen
Nieuwe scholen beginnen in de wijk is niet de oplossing. In Amsterdam zijn er vanaf 2009, verspreid over de bestaande scholen in het centrum, dertien extra klassen gerealiseerd. Een schooldirecteur die al van één naar twee locaties in het centrum heeft uitgebreid, wil niet nog verder uitbreiden: ‘Een derde locatie komt de overzichtelijkheid en het karakter niet ten goede.’

Bron: NRC Handelsblad
ANP Photo, Marco de Swart

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.