Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Testbeleid kinderen op de kinderopvang

Als een kind langdurige klachten heeft, die passen bij het coronavirus, kan de kinderopvang contact opnemen met de GGD, die zo nodig - met toestemming van de ouders - een test afneemt. We zetten de RIVM-informatie op een rij.
Foto: iStock

Kinderen van 0 t/m 12 jaar met klachten passend bij het coronavirus (neusverkoudheid en/of hoesten en/of koorts) moeten thuisblijven tot zij 24 uur klachtenvrij zijn. Ouders melden de ziekte van hun kind bij de kinderopvangorganisatie, en die registreert dit.

Ziekte melden bij GGD

Een locatiemanager moet volgens de Wet publieke gezondheid het optreden van een ongewoon aantal gevallen van een (vermoedelijke) infectieziekte (een ongewoon aantal is vastgesteld op 3 of meer) dit melden bij de GGD, afdeling infectieziektebestrijding. Dit geldt ook voor (mogelijke) coronavirusinfecties.

In het geval van (verdenking op) coronavirus meldt de kinderopvangorganisatie het bij de GGD, afdeling infectieziektebestrijding als er 3 of meer kinderen in een groep zijn met klachten van neusverkoudheid en/of hoesten en/of koorts.

Kind testen

Zo nodig kan de kinderopvangorganisatie ook contact opnemen met de GGD als een kind langdurig klachten houdt en daardoor niet naar het kindercentrum mag komen. De GGD stelt vervolgens onderzoek in en neemt zo nodig – met toestemming van de ouders – testen af.

  • Als de test negatief is, kan het kind weer naar de kinderopvang.
  • Indien de test positief is, moet het kind ten minste 7 dagen thuisblijven en uitzieken. Als daarna de klachten ook ten minste 24 uur helemaal weg zijn, mag het kind weer naar de kinderopvang.

Contactonderzoek

Bij alle kinderen met een bevestigde coronavirusinfectie doet de GGD bron- en contactonderzoek. De GGD vraagt dan aan de ouders met wie het kind contact heeft gehad in de besmettelijke periode en neemt zo nodig maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Gezinsleden

Gezinsleden van een kind met COVID-19 moeten tot 14 dagen na het laatste contact met de patiënt in thuisquarantaine blijven. Dat is omdat zij tot 14 dagen na het laatste contact nog ziek kunnen worden. Welke maatregelen verder precies genomen moeten worden op de kinderopvang is afhankelijk van de omstandigheden en wordt bepaald door de GGD. De GGD neemt daarover contact op met de kinderopvangorganisatie.

Bron: RIVM

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.