Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Terugdraaien bezuinigingen kinderopvang niet in deelakkoord

Terugdraaien bezuinigingen kinderopvang niet in deelakkoord

Het terugdraaien van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag voor midden- en hogere inkomens is niet terug te vinden in het deelakkoord dat Mark Rutte en Diederik Samsom maandag hebben gepresenteerd. In het deelakkoord presenteren de lijsttrekkers van de grootste partijen VVD en de PvdA de begroting voor 2013.

De beoogde bezuinigingen houden in dat mensen met een gezamenlijk inkomen van ongeveer 118.00 euro en hoger vanaf 2013 helemaal geen kinderopvangtoeslag krijgen voor hun eerste kind. Ook mensen met een lager inkomen krijgen te maken met een verlaagde kinderopvangtoeslag voor hun eerste kind.

Campagnetijd
Rutte gaf aan het begin van de campagne voor de verkiezingen nog aan dat hij de bezuinigingen op de kinderopvang wilde terugdraaien. ‘De afspraken die wij gemaakt hebben om de begroting op orde te brengen, raken ook de hardwerkende Nederlander’ zei hij op een partijcongres van de VVD. ‘Als de VVD het voor het zeggen krijgt, gaan we een aantal van die maatregelen vervangen.’ Hij noemde toen naast de bezuinigingen op de kinderopvang, het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding en de verhoging van het hoge btw-tarief.

Kamp: ‘niet realistisch’
Zijn partijgenoot en minister van Sociale Zaken Henk Kamp heeft altijd gezegd dat het terugdraaien van de bezuinigingen in de kinderopvang voor 2013 niet realistisch is. Kamp concludeert dat de voorstellen van partijen om de bezuinigingen van 2013 terug te draaien ten koste gaan van andere maatregelen die ook de kinderopvang treffen.

Lente-akkoord
In het Lenteakkoord dat door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie is gesloten, werden de nieuwe bezuinigingsmaatregelen voor de kinderopvang voor 2013 aangekondigd. De PvdA maakte geen deel uit van dit akkoord en heeft in de persoon van Mariëtte Hamer altijd geageerd tegen de duurder wordende kinderopvang. Het deelakkoord dat Rutte en Samsom nu hebben afgesloten is voor 90 procent een kopie van het Lenteakkoord.

Regeerakkoord
Vakcentrale FNV is blij met de maatregelen die wel zijn teruggedraaid, zoals de forensentaks , de langstudeerboete en de kortere ziektewettijd voor flexwerkers. Toch verwacht FNV dat het terugdraaien van de bezuinigingen op de kinderopvang uiteindelijk alsnog wordt aangekondigd in het regeerakkoord, als, zoals het nu lijkt, de VVD en de PvdA de regeringsplannen voor de komende vier jaar bekendmaken.

ANP Photo, Jerry Lampen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.