Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tenminste 1100 kinderen uit huis geplaatst tijdens toeslagenaffaire

In de jaren 2015-2021 zijn ten minste 1100 kinderen uit gezinnen die zijn getroffen door de kinderopvangtoeslagenaffaire uit huis geplaatst. In totaal leden 70.000 kinderen schade. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

vragenlijst-wat-heb-jij-nodig-om-kindermishandeling-aan-te-pakken
RomoloTavani / Getty Images / iStock

Een uit huis plaatsing is een maatregel die wordt toegepast in gezinnen waar het onveilig is voor kinderen of waar het kind in zijn ontwikkeling wordt bedreigd. De kinderrechter beslist dan of het kind dan niet langer bij zijn ouders mag wonen. Op dit moment wonen ruim 20 duizend kinderen onder toezicht van de jeugdbescherming in een instelling of in een pleeggezin.

Voor het onderzoek heeft het CBS bestanden gekoppeld van de kinderen die uit huis zijn geplaatst aan die van alle kinderen die bij de Belastingdienst bekend zijn als kind van een door de kindertoeslagaffaire gedupeerde ouder. Of de uithuisplaatsingen ook samenhangen met de gevolgen van de toeslagenaffaire, kan het CBS niet zeggen, maar omdat het om bovengemiddeld veel kinderen gaat, is een samenhang hoogst waarschijnlijk.

Waarschijnlijk meer kinderen

Veel van de kinderen van gedupeerde ouders zijn in problematische omstandigheden opgegroeid. Ouders zijn door het ten onrechte stopzetten van de toeslagen en het terugvorderen van grote bedragen door de Belastingdienst, in grote financiële moeilijkheden gekomen. Ook leidde de stress die de financiële problemen met zich meebrachten, in veel gevallen tot problemen.

Volgens SP-Kamerlid Peter Kwint zijn er waarschijnlijk meer kinderen uit huis geplaatst, omdat ouders hiermee ook kunnen instemmen zonder tussenkomst van de rechter. ‘Het kan dus om veel meer kinderen gaan, ook omdat er niet naar de jaren voor 2015 is gekeken. De overheid heeft tegenover hen allemaal een ereschuld in te lossen. Een kind dat uit huis wordt geplaatst is altijd traumatisch, maar helemaal als dat door overheidsfalen gebeurt,’ zegt hij in de Volkskrant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.