Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig slaap heeft grote gevolgen voor kinderen

Te weinig slaap heeft grote gevolgen voor kinderen

GGZ waarschuwt op haar website voor de gevolgen van de weinig slaap bij kinderen. Tegenwoordig blijken kinderen namelijk een uur minder te slapen dan dertig jaar geleden het geval was. Dit heeft grote invloed op het functioneren van de hersenen en de prestaties van kinderen in het algemeen.

Meer kinderen met ADD/ADHD
Hersenen ontwikkelen zich tot ons 21ste levensjaar tijdens het slapen. Vooral bij kinderen zijn kortere nachten schadelijk. Een vermoeid kind presteert slechter op school, is emotioneel onstabieler, heeft meer kans op overgewicht. Het slaaptekort zou mee aan de basis liggen van de stijging in het aantal kinderen met ADD of ADHD. Ook voor een goed geheugen is het nodig voldoende én goed te slapen. Vermoeide kinderen kunnen de nieuwe informatie minder goed opslaan omdat hun hersencellen er minder goed in slagen nieuwe verbanden te leggen, die nodig zijn om een herinnering ‘vast te leggen’.

Slecht zeven uur per nacht
Uit Brits onderzoek bleek zelfst dat langere schoolkinderen slechts zeven uur slaap per nacht halen. Aan de basis hiervan zou het drukke 21ste eeuwse leven liggen. Drukke naschoolse schema’s, huiselijke klusjes, lakse bedtijden en tv’s en gsm’s in de slaapkamer. Tel daarbij dat drukbezette ouders hun kinderen ook nog eens willen zien en uit schuldgevoel wordt er geen ’tirannesk’ beduur opgelegd. Kinderen zes jaar moeten nog altijd gemiddeld 10 uur en 45 minuten slapen. Kinderen van negen jaar ook nog gemiddeld 10 uur.
Een kind van 6 maanden slaapt gemiddeld 15 uur. Die globale hoeveelheid slaap wordt maar traag afgebouwd, want ze bedraagt nog vaak 13 à 14 uur op de leeftijd van 2 jaar en nog altijd 12 uur tussen 3 en 5 jaar.

Lees hier meer informatie >>

Proefabonnement?
Meer weten? Word nu abonnee van Kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.