Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taskforce: ‘Kinderopvang ingrijpend veranderen’

Taskforce: 'Kinderopvang ingrijpend veranderen'

Er moet een einde komen aan de wirwar aan peuterspeelzalen, voorschoolse opvang, naschoolse opvang en gastouderopvangen, die ook nog eens allemaal uit verschillende potten geld worden gefinancierd. Alles moet op de schop. Daarvoor pleit de Taskforce Kinderopvang/Onderwijs dat vandaag haar rapport presenteert.

Scandinavië
Naar Scandinavisch model moeten kinderen naar centra waar ze tot hun twaalfde les krijgen, spelen, sporten en opgevangen worden. En alle kinderen krijgen het recht om daar drie dagen per week opgevangen te worden. Anders dan in de ons omringende landen is Nederland pas sinds de jaren negentig flink gaan investeren in kinderopvang. Inmiddels wordt daar steeds meer gebruik van gemaakt, en er worden ook hogere eisen aan gesteld.

Uitgaven moeten eenvoudiger
Nu geeft de rijksoverheid jaarlijks 9 miljard euro uit aan verschillende kindregelingen en dat moet eenvoudiger kunnen. Bovendien heeft de forse groei van de kosten van kinderopvang zich nog niet vertaald in een hogere arbeidsparticipatie. Inmiddels maakt 83% van de peuters tussen 2 en 4 jaar gebruik van een vorm van kinderopvang, terwijl 17% van de Nederlandse kinderen tussen 4 en 12 jaar gebruik maakt van de buitenschoolse opvang.

Bron: bnr.nl 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.