Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SZW wil meertalige dagopvang per 1 januari 2024

'Bonjour! Guten Morgen! Good morning!'  Je staat misschien even gek te kijken als kinderen ’s ochtends worden begroet in het Frans, Duits of Engels, maar als het aan het ministerie van Sociale Zaken ligt is het vanaf 2024 mogelijk dat kinderdagverblijven 50 procent van de opvangtijd aanbieden in deze talen. Voor de bso mag dit al sinds 2017.
szw-wil-meertalige-kinderopvang-per-1-januari-2024
designer491 / Getty Images / iStock

Dit wetsvoorstel, waarop eerder al gereageerd kon worden, is voorgelegd aan de Raad van State. Als de Raad instemt met het wetsvoorstel mogen kinderdagverblijven per 1 januari 2024 maximaal 50 procent van de opvangtijd aanbieden in het Frans, Duits of Engels.

Meertalige dagopvang gewild onder ouders

Uit onderzoek door SZW blijkt dat vooral ouders staan te springen om meertalige dagopvang. Engels wordt daarbij het vaakst genoemd. In de grensregio’s is er ook behoefte aan Frans- en Duitstalige dagopvang.

Voordelen

‘De afgelopen jaren hebben een aantal organisaties geëxperimenteerd met meertalige dagopvang. Daaruit blijkt dat meertalige dagopvang voordelen biedt voor zowel kinderen bij wie Nederlands de thuistaal is als kinderen voor wie Nederlands een vreemde taal is’, meldt SZW. ‘Een verdeling van ten minste 50 procent Nederlands (of Fries of een streektaal) en maximaal 50 procent Duits, Engels of Frans heeft positieve effecten voor de taalontwikkeling van kinderen.’

Doorgaande leerlijn

Het kabinet kiest er bij de meertalige kinderopvang voor om aan te haken bij de meertaligheid in het primaire onderwijs. Zo kan er een ‘doorgaande leerlijn’ worden aangehouden waardoor kinderen de tweede taal ook in het onderwijs kunnen voortzetten en beter kunnen onderhouden, stelt SZW.

Spelenderwijs Engels leren

De Finse leermethode Moomin Language School biedt kinderorganisaties een laagdrempelige manier om kinderen met de Engelse taal te laten kennismaken. Bij Forte Kinderopvang gaan ze het programma na een eerste kennismaking gefaseerd invoeren. ‘Kinderen maakten snel vorderingen en het is bovendien een mooie manier om onze 3-plussers extra uitdaging te bieden.’ Lees dit premium artikel uit Vakblad Kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.