Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Systeem kinderopvangtoeslag op de schop

Er komt een nieuw systeem voor financiering van de kinderopvangtoeslag als het aan minister Asscher ligt. Kinderopvangorganisaties krijgen in de toekomst de toeslag direct uitbetaald en de hoogte van de bijdrage wordt afhankelijk van een vastgesteld inkomen van ouders. Dat inkomen wordt gebaseerd op het inkomen van twee jaar terug.
Systeem kinderopvangtoeslag op de schop
Foto: ANP XTRA

Dat blijkt uit een brief van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan de Tweede Kamer. Het nieuwe systeem moet de kinderopvangtoeslag minder complex maken, minder foutgevoelig zijn en fraude voorkomen. In het huidige systeem krijgen ouders een voorschot gebaseerd op een geschat inkomen. Die kinderopvangtoeslag betalen zij zelf aan de kinderopvangorganisatie. Met het nieuwe systeem wordt dit anders. Ouders kunnen in het nieuwe systeem nog steeds zelf een kinderopvang kiezen en de toeslag blijft bestemd voor werkende ouders.

Financiering aan opvang

Wat verandert, is dat de uitvoerder van kinderopvangtoeslag, nu de Belastingdienst, het geld rechtstreeks overmaakt naar de kinderopvangorganisatie. In de toekomst wordt deze uitvoerder misschien vervangen door een andere instantie. De opvangorganisatie levert het contract aan bij de uitvoerder. Hierin staat het aantal afgenomen uren, de prijs en de vorm van opvang. Als alles klopt, betaalt de uitvoerder de financiering rechtstreeks uit aan de opvang.

Vastgesteld inkomen

De uitvoerder gaat na of de ouders recht hebben op een bijdrage van de overheid. Hiervoor kijkt deze naar het vastgestelde inkomen van de ouders en niet meer naar een geschat inkomen. Dit vastgestelde inkomen is het inkomen van twee jaar terug. In het huidige systeem met voorschotten op toeslag, vinden achteraf veel verrekeningen plaats omdat ouders het lastig vinden om hun inkomen goed in te schatten.

Rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld is uitgegaan van een voorbeeldgezin met één kind op de dagopvang, tegen een uurprijs van €6,50. Eén ouder werkt fulltime tegen modaal en één ouder drie dagen tegen 2/3 modaal. Het gezamenlijke verzamelinkomen bedraagt € 51.044.
Nu: De ouders betalen jaarlijks € 11.154 aan de kinderopvanginstelling. Ze ontvangen € 7.484 toeslag van de Belastingdienst/Toeslagen.
Straks: De uitvoerder betaalt jaarlijks € 11.154 aan de kinderopvanginstelling. De ouders betalen een eigen bijdrage aan de uitvoerder van € 3.670
Bron: Kamerbrief Rijksoverheid

Naheffing

Cijfers van de Belastingdienst laten zien dat in 2012 39 procent van de ouders een naheffing kreeg. Slechts bij 22 procent van de huishoudens klopt de uitbetaling. Het nieuwe systeem voorkomt dit volgens de minister en biedt ouders meer zekerheid over de hoogte van de toeslag. De rechtstreekse betaling verkleint voor organisaties de kans op achterstanden in uitbetaling. Wel neemt hun administratieve verantwoordelijkheid toe. De minister benadrukt dat dit om contractinformatie gaat waar de kinderopvangorganisatie al over beschikt. Verder verkleint de rechtstreekse uitbetaling de kansen op fouten. In plaats van 400 duizend ouders zijn er straks 4 duizend organisaties die financiering uitbetalen en gegevens aanleveren.

Duizenden ouders komen in de problemen doordat de Belastingdienst kinderopvangtoeslag terugvordert. Soms moeten ouders tienduizenden euro’s terugbetalen. Een financiële afgrond volgens de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen (BOinK). Lees meer >>

Fraude

De vermindering maakt de uitbetaling beter controleerbaar voor de overheid, wat de kans op frauderen verkleint. De prikkel om te frauderen verdwijnt, omdat ouders het bedrag niet meer op hun eigen rekening ontvangen. Bij fraude door een kinderopvangorganisatie is de organisatie verantwoordelijk en niet de ouder. De organisatie krijgt ook de verantwoordelijkheid voor het aanleveren van de juiste contractinformatie. Ouders blijven zelf verantwoordelijk voor of zij voldoen aan de toeslageisen.

Kinderopvangtoeslag

Vanwege de vele veranderingen wil het kabinet aan het eind van het jaar een nieuwe uitvoerende organisatie kiezen voor de uitbetaling van toeslag. Nu is dit De Belastingdienst. De komende maanden test het kabinet de uitvoerbaarheid van het plan. Het kabinet kijkt nog naar de positie van gastouders in het nieuwe stelsel, hoe om te gaan met faillissementen en naar de situatie van ouders met een sterk wisselend inkomen. In het voorjaar kiest het kabinet of het nieuwe financieringssysteem definitief doorgaat.

De belastingdienst zet 205 extra controleurs en ICT-specialisten in om de ten onrechte ontvangen kinderopvangtoeslag terug te vorderen. Maar liefst één op de drie ouderparen blijkt teveel kinderopvangtoeslag te hebben ontvangen tussen 2009 en 2013. Het gevolg is dat er nog 433 miljoen euro teruggevorderd moet worden bij ouders. Lees meer >>

4 REACTIES

  1. Doodzonde als het systeem op de schop gaat – het is een prima systeem maar er lekt geld weg door toedoen van de branche zelf.
    Deze heeft er altijd een handje van gehad om zoveel mogelijk uren te willen schrijven – ook al worden die helemaal niet door de ouder gebruikt.
    Dit is een sommige gevallen noodzaak, je moet als ondernemer je vaste lasten kunnen betalen en echt uurtje-factuurtje is m.i. onmogelijk – maar vakantieopvang moeten afnemen als je leraar bent aan het basisonderwijs terwijl je aangeeft dat je er geen behoefte aan hebt is natuurlijk van de zotte.
    Deze ‘lek’ kost jaarlijks honderden miljoenen – die niet begroot zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Ofwel de overheid zegt: instellingen worden geheel eindverantwoordelijk. Den haag leg al het risico en de kosten t.a.v deze gewenste transitie volledig neer bij de sector. De sector zal vervolgens de bijkomende administratieve kosten moeten gaan doorrekenen aan de ouders. Ofwel zij zijn wederom de dupe v/h zwalkbeleid van Den Haag. Het moet toch niet gekker worden! burgers zijn toch zelf verantwoordelijk voor hun belastingzaken?! Het is dan ook niet voor niets dat de branchevereniging hier fel tegen in zal gaan want instellingen pikken dit niet.

  4. Dit lijkt inderdaad heel makkelijk als je altijd vaste dagen/uren afneemt per maand. Bij ons gastouderburau hebben veel mensen echter wisselende roosters en varieert de benodigde opvang per maand. Ik vraag me af of je dan elke maand deze wijzigingen moet doorgeven, want dan wordt het natuurlijk weer een groot rommeltje. Dat is het nu trouwens ook al bij de belastingdienst….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.