Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Subsidie praktijkleren moet blijven’

Wordt de subsidie praktijkleren, waar ook kinderopvangondernemers gebruik van maken, wel of niet geschrapt? De overheid zélf profiteert het meest van de BBL, blijkt uit onderzoek waar het arbeidsmarktplatform Kinderopvang bij betrokken was.
iStock

De overheid snijdt zichzelf flink in de vingers als er wordt geschrapt in de subsidieregeling praktijkleren, die bedrijven tegemoetkomt in hun kosten voor het opleiden van mbo-studenten via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl), stelt ondernemersvereniging MKB-Nederland.

SEO-onderzoek

Samen met VNO-NCW en twintig branches, waaronder de kinderopvang, liet zij SEO-onderzoek doen naar de kosten en baten van de subsidie voor de BBL. Daaruit blijkt dat de overheid zelf financieel het meest profiteert van de BBL. Het arbeidsmarktplatform Kinderopvang heeft financieel bijgedragen aan het onderzoek. Ook hebben enkele kinderopvangorganisaties hun kennis en ervaringen gedeeld in een groepsinterview voor het onderzoek.

Kosten en baten

Minister Van Engelshoven (OCW) vindt dat bedrijven van de BBL profiteren en die dus ook zelf moeten betalen. SEO heeft in opdracht van de partijen onderzoek gedaan naar de maatschappelijke kosten en baten van het praktijkleren en daaruit blijkt dat alle partijen profiteren van de BBL: werkgevers, studenten en vooral de overheid. De overheid geeft nu jaarlijks 194 miljoen euro uit aan de subsidieregeling. Maar SEO stelt dat de overheid in totaal 962 miljoen euro terugziet.

11.000 euro per student

Ondernemers investeren al flink in BBL-ers: jaarlijks zo’n 422 miljoen euro. Een BBL-student kost een bedrijf per jaar gemiddeld 11.000 euro. Ondernemers krijgen zo’n 2.500 euro subsidie per student. ‘Het aantal BBL-studenten groeit en dat betekent dat bedrijven nu al steeds minder subsidie per student krijgen. Het is van de zotte dat we het behoud van de subsidieregeling voor bedrijven steeds weer moeten bevechten’, stelt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Tijdens Prinsjesdag op dinsdag 17 september wordt duidelijk of de subsidie verdwijnt.

Bekijk hier het SEO-onderzoek ‘De maatschappelijke kosten en baten van de beroepsbegeleidende leerweg’ >>

Bron: MKB.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.