Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stoep en speelplein belangrijk voor bewegen

Stoep en speelplein belangrijk voor bewegen

Speelruimte voor schoolkinderen, zoals pleinen en speeltuinen in een woonwijk, is belangrijk voor het behalen van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Kinderen brengen bijna twee uur per dag buiten door, waarvan de helft van de tijd gespeeld wordt op pleinen en stoepen. In een echte speeltuin, de formele speelruimte, wordt minder tijd doorgebracht maar kinderen bewegen er intensiever. Dit blijkt uit een rapport van TNO

TNO onderzocht het instituut in tien stadswijken hoe het beweeggedrag van kinderen in de basisschoolleeftijd samenhangt met de inrichting van de wijk. Met gebruik van GPS en versnellingsmeters onder 100 kinderen werd ook duidelijk op welke locaties zij bewegen.

Tussen de voordeur en de schoolbanken is volgens projectleider Sanne de Vries nog veel beweegwinst te halen. Bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren op (school)pleinen en speeltuinen of door boomstammetjes of interactieve oplichtende stoeptegels te plaatsen die uitdagen tot beweging.

Bereikbaarheid en verkeersveiligheid zorgen voor meer beweging
TNO adviseert stedenbouwkundigen en gemeenteambtenaren om bij het (her)inrichten van wijken vooral meer aandacht te besteden aan het verlagen van de snelheid van auto’s in de bebouwde kom en het creëren van goede en veilige wandel- en fietsverbindingen naar scholen en sport- en speelplekken.

In wijken waar in 2008 minder kruispunten waren en waar minder hard rijdende auto’s/motoren rondreden dan in 2004, speelden kinderen meer buiten. Ook de afstand tot voorzieningen is voor kinderen van belang. Bij een afstand tot 350 meter tussen huis en school liepen of fietsten alle kinderen naar school. Snelheidsbeperkende maatregelen, zoals bijvoorbeeld invoering van eenrichtingsverkeer, verkeersdrempels en autoluwe zones rondom scholen, kunnen de veiligheid en toegankelijkheid van openbare ruimte voor de jeugd vergroten.

Een samenvatting van het onderzoeksrapport én het volledige onderzoeksrapport zijn te vinden op tno.nl/gezondewijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.