Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stint mag (bijna) weer de weg op

Als de nieuwe Stint door toezichthouder RDW wordt goedgekeurd, mag het voertuig het komende schooljaar weer de weg op. Wel moeten de elektrische bolderkar en de bestuurder aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Minister Cora van Nieuwenhuizen - ANP

Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Rijbewijs

De minister heeft de afgelopen maanden uitvoerig overlegd met de kinderopvangsector en afspraken gemaakt over het veilige gebruik van de nieuwe Stint. Zo moeten bestuurders van de nieuwe Stint minstens 18 jaar oud zijn, een rijvaardigheidstraining hebben gevolgd en gebruik maken van veilige routes. Onder deze voorwaarden mogen tijdelijk 10 kinderen worden vervoerd met de Stint, tot het definitief toelatingskader bekend is. De minister zet zich in om snel tot een definitief toelatingskader te komen, maar schrijft dat dit niet voor 2020 het geval zal zijn.

Acht of tien?

Als dat toelatingskader de regels voor bijzondere bromfietsen betreft, zal het maximum aantal passagiers op de Stint teruggaan naar acht. Maar dat is voor de kinderopvang niet werkbaar. Er zouden dan meer Stints en begeleiders ingezet moeten worden. ‘En we willen juist het aantal vervoersbewegingen met kinderen beperken’, zegt voorzitter Felix Rottenberg van de Brancheorganisatie Kinderopvang  tegen de Volkskrant. De minister schrijft in haar brief dat ze de beleidsregel voor bijzondere bromfietsen niet wil aanpassen, maar wel bereid is om in afwijking van de beleidsregel een nieuwe 10-persoons Stint aan te wijzen als daar een aanvraag voor wordt gedaan.

Toezicht

Een onafhankelijke commissie gaat toezien op de naleving van de gemaakte afspraken. Het Waarborgfonds Kinderopvang zal hiervoor steekproeven uitvoeren. Voor de nieuwe Stint de weg weer mag, moet het voertuig eerst nog worden goedgekeurd door de RDW en – opnieuw – worden aangewezen als bijzondere bromfiets. Op dit moment zijn de onderzoek naar de nieuwe Stint in volle gang.

Uitgesteld

De minister was van plan de voorwaarden vorige week bekend te maken, maar stelde dit uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden uit, omdat het Openbaar Ministerie toen de voorlopige uitkomsten bekend maakte van  het strafrechtelijk onderzoek naar het ongeval met de Stint. In het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar de oorzaak van het onderzoek, maar wordt de Stint ook als product onderzocht. Een oorzaak is op basis van dit onderzoek nog niet aan te wijzen.

Kamerbrief over stand van zaken convenant Stint

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.