Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steunpakket: 23 miljoen euro voor noodopvang

Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen een eerste steunpakket van ruim 566 miljoen euro. 23 miljoen euro is bestemd voor de vergoeding van de kosten voor noodopvang.
iStock

Lokale en regionale overheden hebben door het wegvallen van inkomsten en het uitvoeren van extra taken door de coronacrisis moeite hun dienstverlening op peil te houden. Oorzaken zijn onder meer het wegvallen van toeristen- en parkeerbelasting maar ook de kosten die gemaakt werden, en nog steeds worden, voor het faciliteren van noodopvang.

Compensatie noodopvang

Voor de extra kosten die gemeenten hebben gemaakt om de noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep te organiseren, komt er compensatie van € 23 miljoen, schrijft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Noodopvang kinderen met ouders cruciaal beroep

Ollongren schrijft: ‘Het kabinet heeft besloten om voor kinderen van wie één of beide ouders een cruciaal beroep hebben, noodopvang te organiseren. Gemeenten coördineren de noodopvang, in overleg met kinderopvangorganisaties en scholen. Zij moeten zorgen voor voldoende aanbod voor kinderen in de leeftijd van 0 tot circa 12 jaar (globaal tot het einde van hun basisschoolloopbaan, inclusief leerlingen van het speciaal (basis)onderwijs). Deze opvang is zonder extra kosten voor ouders.2 Het kabinet heeft besloten om € 23 miljoen beschikbaar te stellen voor gemeenten voor de periode medio maart tot 1 juli. De (gratis) noodopvang voor overdag eindigt op 8 juni maar de (gratis) noodopvang voor avond, nacht en weekenden wordt langer beschikbaar gesteld. Medio juni wordt besloten tot wanneer. Over de wijze waarop de middelen beschikbaar worden gesteld vindt momenteel nader overleg met gemeenten plaats.’

Bibliotheken en musea

Er komt een compensatie van 84 miljoen euro voor het in stand houden van openbare bibliotheken, muziekscholen, musea, filmhuizen en de lokale informatievoorziening. Het kabinet vindt het belangrijk dat inwoners, waaronder kinderen, hiervan gebruik kunnen blijven maken.

Ollongren: ‘De coronacrisis heeft een enorme impact op alle Nederlanders. Het zijn gemeenten, provincies en waterschappen die het dichtst bij mensen staan in deze onzekere tijd. In dit pakket vergoeden we de kosten voor kinderopvang, lokale culturele voorzieningen als bibliotheken, muziekscholen, en zorgen we dat Sociale Werkbedrijven openblijven en de Jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) blijft doorlopen.’

Financiële gevolgen

De komende tijd wordt in klaart gebracht wat de financiële gevolgen van de coronacrisis op korte en lange termijn zijn. Zo lopen er onder meer nog gesprekken met de GGD-en en wordt er gekeken naar aanpassingen die gedaan moeten worden in de openbare ruimte om de anderhalve meter afstandsregel te kunnen hanteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.