Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer grootouders passen op kleinkinderen

Grootouders

Het aantal oppasuren van grootouders op hun kleinkinderen is de afgelopen jaren flink gestegen. 58 procent van de grootouders past op hun kleinkinderen. Zij zijn het meest actief tussen de 58 en 68 jaar. Dit meldt NU.nl n.a.v. een promotie-onderzoek van Teun Geurts aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Nu de kinderopvang duurder is geworden, wijken ook steeds meer ouders uit naar opvang door hun ouders. Diane Philippi, woordvoerder van de kinderopvangorganisatie Skon beaamt dat de vraaguitval in de kinderopvang wordt gecompenseerd door het informele netwerk: ‘Grootouders, familie en vrienden zullen vaker worden ingeschakeld.’

Verdubbeld
Uit het onderzoek van Geurts blijkt dat het percentage moeders dat op ouders kan rekenen voor kinderopvang in dertien jaar bijna is verdubbeld. In 1992 had 23 procent van de volwassen dochters ouders die op hun kleinkinderen pasten. In 2006 was dit gestegen tot 41 procent. De promovendus verwacht dat dit percentage de afgelopen en de komende jaren nog gaat stijgen.

Hechtere band
Door de toegenomen oppas door grootouders hebben kinderen en hun opa’s en oma’s een hechtere band. Dat komt ook doordat grootouders vitaler zijn en er minder kleinkinderen zijn, vertelt Geurts op NU.nl. ‘ Veel opa’s en oma’s zien hun kleinkinderen tot volwassenheid opgroeien.’

Bron: NU.nl
ANP Photo, Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.