Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Startkrediet voor christelijke kinderopvangorganisaties

Ondernemers die een christelijke kinderopvangorganisatie willen starten, hebben moeite om de financiering rond te krijgen. Daarom wordt de Kredietunie Kinderopvang opgericht. Dit is een initiatief van de Vereniging Christelijke Kinderopvang Nederland (VCKN). Volgens de VCKN ervaren christelijke kinderopvangorganisaties meerdere knelpunten in hun gemeente om vaste voet aan de grond te krijgen.
Startkrediet voor christelijke kinderopvangorganisaties
Foto: ANP Xtra

Landelijk zijn er volgens de VCKN meer dan honderd christelijke kinderopvangorganisaties actief. Dit zegt zij in de krant Trouw. Toch bleek onlangs uit een onderzoek onder directeuren van christelijke basisscholen dat zij te weinig aansluiting vinden met de christelijke kinderopvang. Een kwart van de directeuren hecht wel belang bij een samenwerkingspartner met een levensbeschouwelijke identiteit.

Christelijke kinderopvang bestaat wel, maar is lang niet zo breed georganiseerd als het christelijk basisonderwijs. Als christelijke onderwijsinstellingen bij voorkeur samenwerken met een christelijke kinderopvangorganisatie, of één die deze ideologie nastreeft, dan blijkt dat in de praktijk nog niet zo makkelijk te realiseren. Lees meer

Gemeenten

Volgens de belangenorganisatie voor christelijke kinderopvang ondervinden ondernemers van christelijke kinderopvangorganisaties meerdere knelpunten in hun gemeente. Zij merken dat gemeenten niet staan te trappelen om medewerking te verlenen aan christelijke kinderopvanglocaties. De achterban van VCKN ondervindt regelmatig dat plaatselijke, al actieve kinderopvangorganisaties een voorkeurspositie krijgen.

Basisscholen

Dan is er nog het idee, ook bij christelijke basisscholen, dat godsdienstonderwijs op z’n vroegst begint in groep 1 en niet als kinderen jonger dan 4 jaar zijn. Christelijke scholen hebben er om die reden dan ook geen moeite mee om samen te werken met kinderopvangorganisaties zonder levensbeschouwelijke identiteit. Ook dan hebben de algemene kinderopvangorganisaties een voorkeur.

Financiering

Het grootste probleem is het rondkrijgen van de financiering. Volgens VCKN hebben ondernemers van een christelijke kinderopvangorganisatie meer moeite om de benodigde financiering te verwerven. Daarom heeft de vereniging de Kredietunie Kinderopvang opgericht die ondernemers in de sector helpt aan een startkrediet als zij een degelijk ondernemingsplan hebben. Daarmee hoopt de vereniging ook te stimuleren dat christelijk onderwijs vaker samenwerking zoekt met de christelijke kinderopvang, bijvoorbeeld in brede scholen.

1 REACTIE

  1. Onze Christelijke kinderopvang heeft zonder problemen kunnen starten. Ook hebben we een goede financiering kunnen krijgen.Een degelijk goed doortimmerd ondernemingsplan is onontbeerlijk, dat wel
    De lijnen met de grootste kinderopvangorganisatie en de gemeente zijn inderdaad veel korter en is er meer samenwerking. Dit komt omdat er vanaf het begin veel samen gewerkt is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.