Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

STAP-regeling wordt aangescherpt: ‘Niet bedoeld voor snoepreisjes’

Misschien maak je als pedagogisch professional wel gebruik van bijscholing via de STAP-regeling van de overheid. De regeling is zo populair, dat velen misgrijpen tijdens een aanvraagronde. Om ‘de juiste mensen te bereiken en misbruik te voorkomen’ wordt de regeling in 2023 verder aangescherpt, zegt SZW-minister Karien van Gennip. Ook wil zij kijken of meerjarige opleidingen via STAP mogelijk zijn.
stap-regeling-wordt-aangescherpt-niet-bedoeld-voor-snoepreisjes
monkeybusinessimages / Getty Images / iStock

Met STAP kunnen mensen met een band tot de Nederlandse arbeidsmarkt jaarlijks gebruik maken van 1.000 euro voor arbeidsmarktgerichte scholing. De regeling, die bestaat sinds 1 maart 2022, is zeer populair: ruim 200.000 mensen hebben budget toegekend gekregen. Hoewel daarbij een goede spreiding van leeftijdsgroepen, opleidingsniveau en contract/werkvorm te zien is, wil Van Gennip maatregelen nemen om de regeling te verbeteren en verder aan te scherpen om misbruik en oneigenlijk gebruik beter tegen te gaan en te voorkomen. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Niet bedoeld voor ‘snoepreisjes’

Minister Van Gennip: “Het is mooi om te zien dat het STAP-budget grote populariteit geniet. Het laat zien dat veel mensen druk bezig zijn met hun persoonlijke professionele ontwikkeling. En dat is belangrijk op een arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is. Tegelijkertijd hebben de afgelopen maanden duidelijke verbeterpunten blootgelegd. STAP is een lerende regeling. Dat betekent dat we continu evalueren en verbeteren. Zo is eerder aan opleiders duidelijk gemaakt dat STAP niet bedoeld is voor ‘snoepreisjes’ of om cursisten via cadeaus te werven. Op basis van de inzichten van de afgelopen maanden wordt de regeling voor volgend jaar verder aangescherpt, zodat we de juiste mensen kunnen bereiken en misbruik voorkomen.”

Strenger en strakker

De afgelopen maanden bleek dat niet-arbeidsmarktgerichte opleidingen toch in het scholingsregister STAP kwamen, laat een woordvoerder van SZW weten. Daarnaast zijn er opleiders die zich met hun werkwijze en aanbod, niet aan de subsidievoorwaarden houden. Daarom gaan de keurmerken die opleiders toelaten (NRTO en CEDEO) straks strenger controleren of opleidingen van deze opleiders wel voldoen aan de eisen van STAP.

Daarnaast wordt een beperkt aantal opleidingen relatief vaak gekozen. ‘Het gaat daarbij veelal om opleidingen die (grotendeels) online zijn’, meldt SZW. ‘Voor opleiders is het aantrekkelijk om hier reclame voor te maken en cursisten te werven, omdat de extra kosten per deelnemer beperkt zijn. Om te voorkomen dat STAP als ongepast verdienmodel wordt gebruikt, wordt het aantal toekenningen per opleiding vanaf 2023 gelimiteerd.’

Aanpassing aanvraagproces

Daarnaast werkt het kabinet aan een aanpassing van het proces voor het aanvragen van STAP-budget. Het is de bedoeling dat mensen straks altijd, en op een moment dat het hen schikt, een aanvraag kunnen doen. ‘Dit moet het oriëntatieproces vergemakkelijken en de frustratie van lange wachtrijen wegnemen.’

Uitbreiding scholingsaanbod

Minister Van Gennip wil het scholingsaanbod van STAP uitbreiden en gerichter inzetten voor maatschappelijk cruciale beroepen. Zo wordt er gekeken naar mogelijkheden om meer verschillende type opleiders – waaronder kleine opleiders – toegang te bieden tot het scholingsregister STAP en om (vanaf komende zomer) meerjarige opleidingen via STAP mogelijk te maken.

Ook wil het kabinet dat STAP meer kan worden ingezet voor scholing naar maatschappelijk cruciale sectoren, zoals zorg, onderwijs, ICT en techniek, zodat meer mensen voor een baan gaan kiezen in deze sectoren.

Bron: SZW

Niet alleen stijgt het aantal zij-instromers in de kinderopvang (42 procent), maar opvallend genoeg komt 21 procent van hen uit de detailhandel. Ook stijgt het aantal pedagogisch professionals in opleiding en is er een lichte daling te zien in het personeelstekort. Dat blijkt uit onderzoek door Kinderopvang werkt! Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.