Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stagevergoeding niet langer verplicht

Kinderopvangorganisaties mogen voortaan zelf bepalen of ze een stagevergoeding aanbieden aan stagiaires of niet. In de nieuwe cao wordt gesproken van het 'even in de ijskast zetten' van de stagevergoeding. De regel geldt vanaf dit jaar en loopt door tot en met 2015.
Stagevergoeding niet langer verplicht
Foto: ANP Photo

Het vinden van een geschikte stageplaats is momenteel geen gemakkelijke opgave voor studenten van de nog altijd populaire PW-opleiding. Vooral BBL-studenten (leren en werken) krijgen met moeite een stageplek in de kinderopvang. Veel studenten hebben al aangegeven ‘desnoods zonder stagevergoeding aan de slag te gaan’. Dat is met de nieuwe cao mogelijk, voor BOL-studenten dan tenminste. BBL’ers die als volwaardige kracht op de groep staan, krijgen gewoon betaald.

Belemmering

De stagevergoeding werd in 2007 in de kinderopvang ingevoerd. Eerst voor 100 euro per maand voor een BOL-stagiaire. Inmiddels kost een BOL-stagiaire die vier dagen op de groep staat 160 euro per maand. Volgens sommige ondernemers is dat in deze tijd van bezuinigingen een belemmering om stagiaires aan te nemen. Anderen vinden het bedrag gering, vergeleken bij waar je stagiaires voor in kunt zetten. De cao geeft ondernemers nu zelf de keus om stagiaires wel of niet uit te betalen. Deze regel geldt direct.

Baangarantie

Ook nieuw in de cao is dat studenten die een leer-werktraject volgen niet langer meer de garantie krijgen op een baan. Deze verplichting geldt nu alleen als organisaties een passende vacature hebben op één van de groepen. Op die manier hopen de cao-partijen dat BBL’ers makkelijker een plek kunnen vinden bij een kinderopvangorganisatie. Zonder een geschikte stageplek kunnen zij namelijk niet aan de opleiding beginnen.

Onderzoek

Het is niet uitgesloten dat de stagevergoeding ooit wel weer verplicht wordt voor de kinderopvang. Ilse van der Weiden van Abvakabo FNV zegt in tijdschrift Kinderopvang dat er een onderzoek start naar in hoeverre de stagevergoeding een belemmering is voor het aannemen van stagiaires. In het septembernummer van Kinderopvang verschijnt een artikel over de waarde van stagiaires op de groep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.